Как да спасим измокрения си телефон или таблет?

2014-04-07 14:03:00
Как да спасим измокрения си телефон или таблет?
Снимка: p2ilabs.blogspot.com

Смартфоните и таблетите са неделима част от тях. Те са толкова навлезли в ежедневието ни, че дори мината без тях може да се окаже определяща за целия ни ден. С оглед на голямата важност на тези устройства, много от нас полагат изключителни грижи за тях. Въпреки това всеки познава човек, на когото, се е случвало неволно да намокри най-съкровеното си устройство, което на практика означава, че не сте застраховани, затова ще ви споделим един работещ начин да спасите телефона или таблета си.

 

 

По въпроса с мокрите устройства има множество заблуди, които са масово използвани, но също толкова неефективни, а понякога дори и повреждат повече устройството, затова решихме първо да споделим какво да не правите в никакъв случай, а след това да ви разкрием и разковничето на въпросния проблем.

 

НИКОГА НЕ ПРАВЕТЕ:

 

1. Изсушаване на телефона със сешоар, тъй като по този начин, освен наличието на влага в телефона, ще бъде повдигната температурата и по този начин условията за корозиране на елементите в устройството стават далеч по-добри, което означава, че дори водата да не накара устройството да даде накъсо, то корозията ще се погрижи да не заработи повече.

 

2. Оставяне на слънце, за да може да изсъхне. Признаваме при подобна ситуация е важно да имате търпение, но излагането на слънце далеч няма да помогне на устройството, тъй като по този начин водата ще остане в него за доста дълъг и далеч повече от достатъчен период от време, за да може малките и фини метални елементи да корозират.

 

АДЕКВАТНО И РАБОТЕЩО РЕШЕНИЕ Е:

 

1. Обезателно изключете устройството. Това трябва да се случи максимално бързо, като препоръчителното време е това да стане в рамките на няколко секунди. Целта е да се намали силата на водата, преди тя да има шанса да повреди схемата и да направи късо съединение.

 

2. Подсушете устройството. За целта използвайте кърпа, като първо подсушете отворите, а след това разглобете устройството, изкарайте батерията му, ако имате тази възможност и го разделете на колкото се може повече части, разбира се ако устройството позволява, все пак няма нужда да го чупите. След това подсушете отделните части.

 

3. Поставете мокрото устройство в чанта с цел, която напълнете със силикагел. Не се безпокойте от странното име, всеки един от нас е виждал въпросното вещество, тъй като при всяка покупна на обувки, раници или чанти то е при стоката. Представлява малко пакетче с наглед пластмасови топчета. Тези топчета са именно то силикагел, който има много добри абсорбиращи свойства и гарантирано ще събере по най-бързия начин водата от телефона или таблета ви.

 

4. Изчакайте търпеливо поне 72 часа, през който не пипайте устройството и след това сглобете всичко. Включете и заредете устройството си. Ако сте успели да направите всичко достатъчно бързо, то вероятността устройството ви отново да работи е изключително голяма. Не забравяйте обаче, че въпреки, че водата е била за кратко в телефона или таблета ви, не е изключено тя да е предизвикала корозия и скоро устройството да не работи по обичайния и очакван начин.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия