Върви ли Facebook по стъпките на Google?

2014-03-31 17:03:00
Върви ли Facebook по стъпките на Google?
Снимка: Reuters

Facebook разширява значително своята стратегия за придобивания, оставяйки някои пазарни експерти в дилемата дали дружеството продължава да попада в сегмента на социалните медии. Според мнозина компанията на Марк Зукърбърг върви уверено по стъпките на друг от гигантите в технологичния сектор – Google.

 

 

По-рано тази седмица стана ясно, че социалната платформа е напът да осъществи второто си голямо придобиване от началото на 2014 г., закупувайки за 2 млрд. долара Oculus VR. Сделката за основания преди 20 месеца производител на очила за виртуална реалност последва споразумението на стойност 19 млрд. долара за услугата за кратки съобщения Whatsapp през февруари.

 

Facebook ще плати придобиването на Oculus с 400 млн. долара в брой и 23,1 млн. акции, което се равнява на около 1,5 млрд. долара. Двете компании очакват приключване на сделката през второто фискално тримесечие на годината.

 

Придобиването показва ясно колко силно големите технологични компании се борят за поглъщането на многообещаващи стартиращи фирми, дори ако тези стартиращи фирми – като Oculus или Whatsapp, едва ли могат да се похвалят с продажби.

 

"В момента Facebook е един мини Google", заяви пред CNBC ръководителят на Brian Kelly Capital Браян Кели. По думите му компанията на Зукърбърг "вече не е само социална мрежа – тя е нещо повече".

 

Последните сделки на създадената от Марк Зукърбърг платформа наистина напомнят доста на придобиваниятa на Google от 2006 г. Тогава търсачката се сдоби с акциите на YouTube и Motorola Mobility, с което подобри значително позициите си в технологичната сфера.

 

Притежавайки повече от 11 млрд. долара под формата на пари в брой към края на 2013 г., очакванията на експертите за Facebook логично са големи и само времето ще покаже доколко компанията ще реализира успешни ходове.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия