Приложение ни показва дали сме пристрастени към смартфона си?

2014-03-16 12:11:00
Приложение ни показва дали сме пристрастени към смартфона си?
Снимка: freedigitalphotos.net

Признай си, че си проверяваш постоянно смартфона си. И колкото повече го използваш, толкова повече желание имаш за нови приложения. Отиваш към училище и слушаш музика, браузваш из интернет, цъкаш фейсбук, теглиш ново приложение или чатиш. В училище продължаваш, особено ако имаш скучен час. Излизаш на кафе с приятели и отново всички цъкате на смартфоните си.

 

Оказва се, че броят на хората, които притежават смартфони се е увеличил два пъти за една година. В САЩ през 2011, 25% от хората са притежавали смартфон. През 2012г. те вече са били 49%. Друго проучване, проведено сред 1 600 души показва тревожни резултати. 70% от хората твърдят, че проверяват смартфона си в момента, в който стават. 56% го проверяват преди да си легнат, а 44% споделят, че биха се чувствали ужасно, ако изгубят телефона си и не могат да го заменят с нов до седмица.

 

Хората прекарват голяма част от времето си с новите технологии. Най-често сме свикнали да проверяваме новите си съобщения, да търсим полезна информация, да разглеждаме нещо из социалните мрежи или да чатим. Това е нормално, защото в днешно време комуникацията е интензивна и благодарение на технологиите – улеснена. Но къде е границата?

 

Според проучване, около 70% от хората са склонни да ползват смартфона си, докато се хранят, 24% го правят докато шофират, а 10% го използват дори, когато се намират в църква.

 

 

Хората развиват и емоционална връзка със смартфона. 75% от участниците в проучването споделят, че чувстват пристъп на паника при мисълта, че може да са го забравили, 14% твърдят, че са отчаяни, а 6% биха изпитали облекчение, ако телефонът им случайно изчезне.

 

Може да звучи невероятно, но учени от университета в Бон са опитали да разберат точно колко време прекарваме със смартфона си. Те изследвали навиците на 50 студента в продължение на шест седмици. Оказало се, че участниците в експеримента използвали смартфоните си повече от два часа дневно. Те проверявали телефона си около 80 пъти или иначе казано веднъж на всеки 12 минути. Най-често те разглеждали съобщенията си, играели игри и влизали в социални мрежи.

 

Навярно и ти сам/а не осъзнаваш колко често проверяваш смартфона си. Някои хора наистина са пристрастени, защото представи си колко може да бъде опасно да шофираш и да чатиш едновременно. Свидетели сме и как млади хора отиват на кафе, а не си говорят, всеки си проверява нещо в телефона.

 

Оказва се, че учените от университета в Бон са разработили приложение, което показва как точно използваш смартфона си. Това включва обаждания, съобщения, брой включвания на дисплея и използвани приложения.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия