Мобилно приложение предпазва от секс с роднина

2013-04-19 12:59:00
Мобилно приложение предпазва от секс с роднина
Снимка: Dreamstime

Ако срещнеш някого в бар и прекарате нощта заедно, обикновено може да възникнат някои рискове. Ако живеете в Исландия обаче, има още една опасност: обектът на желанията може да е много близък роднина, пише Businessweek.

 

В Исландия живеят само 320 000 души и буквално всички произлизат от първите заселници на острова през 9 век. Как тогава местните могат да разберат дали не споделят близка кръвна връзка с онзи привлекателен непознат или непозната? С мобилно приложение!

 

 

Апликацията е разработена от трима студенти по софтуерно инженерство в Исландския университет и позволява на потребителите незабавно да сравнят потеклото си, като доближат мобилните си телефони. Ако бъде засечен твърде близък родственик, се включва аларма и на екрана се изписва предупреждение.

 

Данните се извличат от генеалогична база данни на име Islendingabok, която съдържа потеклото на всички настоящи жители на острова, като в някои случаи то достига до заселниците през 9 век. Приложението, наречено "IslendingaApp", спечели конкурс този месец, организиран от университета в чест на 10-ата годишнина на базата данни. Гражданите на Исландия отдавна могат да използват тази база за генеалогични проучвания, като имат достъп до нея и през мобилен телефон. IslandingaAp обаче осигурява не само достъп до базата, но и удобни функции като календар, напомнящ им за рождените дни на роднините.

 

Приложението е само на исландски език. За да бъде използвано, потребителят трябва да разполага с местен социален осигурителен номер.

 

Засега апликацията е достъпна само за Android и е свалена 3 651 пъти, но съвсем скоро се очаква и версия за iPhone.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия