Как да правите качествени снимки с мобилния си телефон?

2014-01-10 15:01:00
Как да правите качествени снимки с мобилния си телефон?
Снимка: Dreamstime

Повечето младежи имат скъпи телефони с хубави камери. И това определено си е удобство. Вместо постоянно да носиш със себе си фотоапарат, който да ти пречи и да заема място, телефонът ти върши същата работа – винаги е под ръка и снимките, които прави са с доста добро качество. Ако обичате да снимате себе си, околните и природата с мобилния си телефон, то съветите по-долу определено ще ви бъдат от полза:

 

Повечето камери на новите GSM-и имат автофокус, така че няма от какво да се притеснявате. Ако обаче вашият мобилен телефон е по-стар и няма такъв, трябва да забравите за снимките отблизо. По-добре снимайте по-отдалеч и отрежете излишното, защото в противен случай снимката може да бъде размазана.

 

 

Ако имате автофокус на камерата – супер. Това, което трябва да запомните е, че е хубаво да снимате чрез докосване на обекта, върху който искате да падне фокуса. Голяма част от мобилните телефони фокусират там, където не искате. Е, смартфоните нямат този проблем, но не всеки има такъв телефон, нали?

 

Старайте се обектите да не се движат, особено ако е тъмно. Помолете приятелите си да стоят мирно, защото в противен случай рискувате снимките да станат размазани. Дори смартфоните не могат да се справят с най-малките промени, понеже имат нужда от по-дълга експонация заради малките си сензори. Затова се постарайте вие и хората, които снимате, да не се движите, докато снимката стане готова.

 

Някои от по-модерните телефони имат статив, който улеснява снимането, но малцина са тези, които го използват, въпреки че биха останали очаровани от снимките, които се получават, когато апаратът е стабилен. Опитайте! Направете една снимка, а след това направете още една, но подпрете апарата на нещо. Разлика в снимките ще има дори при хубаво и слънчево време.

 

Ако не си носите статив със себе си или няма къде да подпрете апарата си, то вземете телефона в ръце, дръжте го здраво и стегнете ръцете си. Ако имате iPhone, може да направите снимка, като използвате бутона за усилване на звука. Може и да не знаете, но и той става за правене на снимки, разположен е на по-удобно място за натискане и ще се предотвратите трептене.

 

Започнете, че не е важно броят снимки, а тяхното качество. Вместо да правите много фотоси наведнъж и да изберете най-добрия от тях, по-добре направете няколко, но се концентрирайте и се постарайте да са хубави.

 

Има доста приложения, които добавят ефекти към снимките ви. Интересно е, някои от тях наистина правят фотосите по-интересни и хубави, но по-добро от истинската снимка няма. Не добавяйте излишни ефекти и шум.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Shadix
преди 10 години

e сериозно ли ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия