Защо сайтовете за запознанства имат интерес да ви игнорират?

2013-12-16 14:00:00
Защо сайтовете за запознанства имат интерес да ви игнорират?
Снимка: Dreamstime

Според последно проучване Netflix и Amazon имат много на какво да научат интернет сайтовете за запознанства, пише Forbes. Netflix не те чака да кажеш какво искаш, а вместо това използва алгоритъм, който дешифрира поведението ти и прави изводи кой филм би ти харесал, например.

 

Точно това е пътят, по който трябва да тръгнат и сайтовете за запознанства, смятат експерти. Те трябва да започнат да игнорират информацията, която хората публикуват в профилите си и вместо това да използват алгоритми, които да изчисляват идеалните комбинации между хората.

 

Канг Жао, асистент професор в бизнес колеж в Айова, оглавява екип, който разработва точно такъв алгоритъм. Математическият код използва историята на кореспонденцията на всеки потребител, за да му предложи нови, по-подходящи партньори.

 

 

Пропастта между новия подход и утвърденото изследване на информацията, която всеки регистриран сам вписва в профила си, може да бъде огромна. Идеята е, че разглеждайки профили и свързвайки се с други потребители, вие давате ценна информация за предпочитанията си, макар и да не го осъзнавате. Именно тя ще бъде използвана от новия алгоритъм.

 

Екипът на Жао използвал огромно количество от информация, осигурена от популярен сайт за запознанства. Става въпрос за 475 000 контакта между 47 000 потребителя в два американски града, случили се в продължение на 196 дни. Около 28 000 от участвалите в проучването потребителите са били мъже, а 19 000 - жени. В 80% от случаите първоначалният контакт е бил потърсен от мъже, а само на 25% от съобщенията е било отговорено.

 

Идеята на Жао и хората му е да се увеличи процентът на обратната връзка с помощта на модел, комбиниращ два фактора: вкусовете на потребителя, определени чрез внимателно анализиране на хората, с които той е опитал да се свърже и атрактивността (съответно липсата на такава), установена чрез пресмятане на количеството отговори, които той е получил.

 

"Комбинацията от вкусове и атрактивност върши по-добра работа в предсказването на бъдещи връзки, отколкото разчитането на информация, която клиентът сам въвежда в профила си, защото хората невинаги публикуват вярна информация. Те могат да представят илюзорен свой образ или просто да не са наясно със себе си и своите вкусове," заявява Жао.

 

Той дава пример с мъж, който споделя в профила си, че харесва високи жени, но внимателен поглед върху контактите му показва, че търси връзка с ниски дами. В случай като този въпросният мъж ще продължава да получава предложения от сайта за контакт с високи жени, а новият алгоритъм би игнорирал грешната информация и би му предложил човек, който наистина да го заинтригува.

 

"Действията ви оказват влияние върху вкуса и атрактивността ви по начин, който може да бъде много по-точен от това, което сами сте написали за себе си," допълва Жао.

 

Думите му се подкрепят от резултатите от проведените тестове. След въвеждането на алгоритъма, количеството на получените отговори при потърсен първоначален контакт, се е увеличил значително от 25 до 44 процента.

 

Екипът споделя, че алгоритъмът върши най-добра работа при хора с повече от една снимка, както и за жени, които споделят, че искат деца. Интерес към новия подход вече е проявен от две големи компании, предлагащи подобни услуги. Анализатори смятат, че математическият код може да бъде полезен не само за намиране на подходящ партньор, но и в издирването на нов служител, например.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия