Кога таблетите ще заместят учебниците?

2013-04-11 14:01:00
Кога таблетите ще заместят учебниците?
Снимка: Reuters

Тази година може би само веднъж съм ви занимала с тежките раници на децата, с безумните учебници и излишните тетрадки. И с нежеланието на системата да се справи с положението.

 

Нали уж учебниците до осми клас са безплатни за децата? Би трябвало на държавата да и е все тая дали ще плати за хартия или за таблети. Цената на таблетите все повече намалява и дори един средностатистически родител, който е принуден да дава за безплатното обучение на детето си поне по 300 лева на година - (за въпросните учебни помагала, тестови задачи, учебни тетрадки и прочее) ще е съгласен да купи на детето си таблет, който ще може да се използва поне няколко години. Реално погледнато си струва – купуваш един таблет за 100 или 200 лева и детето го използва поне няколко години.

 

 

Да, но не може. Защото учителите ни били неграмотни и не можели да се оправят с техника, защото издателствата щели да фалират. Ами нали увеличиха заплатите на учителите – защо ги увеличиха без да поискат поне едно умение в замяна или трябва децата да чакат неграмотните ни учители да се пенсионират, че да дойдат по-грамотни.

 

Как ще дойдат обаче по-грамотни, ако неграмотни обучават неграмотни. Не сте ли се замисляли? И защо трябва да поставяме всички учители под общ знаменател? Нима няма достатъчно технически грамотни всред тях, нима няма такива, които да искат да си улеснят живота и да използват новите технологии? Има, разбира се, но може би техният глас не се чува, не ги виждаме и не знаем за тях. А ако беше толкова лошо да си учител, едва ли трябваше да имаш такива връзки, че да се вредиш в едно обикновено училище за учител по български език, например. Но този преход няма да стане – за желаещите могат да се запишат в някой бъдещ живот. Ако им е останал ентусиазъм и направят същата грешка да си пожелаят отново да се родят в България.

 

Естествено тук е моментът всички да скочат и да кажат – учителите ни са добри. Ха, дано! Всички учители да са мотивирани, да са амбицирани и да искат да облекчат своя и живота на децата. Тогава къде е проблемът? Децата искат промяна, родителите искат промяна, учителите искат промяна, кой не я иска?

 

Много по-лесно ще бъде целият материал да бъде събран в един таблет, да има една интранет система, да могат да си правят тестове с отговори – от 1 до 4 с няколко натискания по таблета, да си изчисляват сами и да се вкарват сами в базовия компютър. Какво остава за учителите – да ги нанесат в хартиените бележници. А ако дадат достъп на родителите до онлайн бележници няма да има нужда и от хартия.

 

Останалото прочетете в Az-jenata.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
dimitar.,
преди 11 години

В интерес на истината съм собственик на Kindle четец и е пълен абсурд да уча уроци от него.

hristo99
преди 11 години

dimitar., чувал ли си за резистивен тъч-скриин и писалка?

dest18
преди 11 години

Представятели си да циклиме уроците от [url=http://***.amazon.co.uk/gp/product/B007HCCOD0?ie=UTF8&adid=0Q735KN5G28SQGRCPCYH&camp=1406&creative=6394&creativeASIN=B007HCCOD0&linkCode=as1&ref_=as_li_tf_til&tag=e1a6fed6a1456a-21]Kindle[/url]? Кошмар!

dimitar.,
преди 11 години

Учебниците винаги трябва да бъдат в хартиен вариант! Дайте да забравим и да пишем, понеже можем да си правим нещата на лаптопа! В нито една държава по света не ползват таблети с такава насоченост. Правени са тестове и децата изпитват големи затруднения да се учат от екран!

BreakingDawn
преди 11 години

Класната ми каза, че ако си донеса още един път таблета в училище ще ме изключи...смятайте. -.-

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия