Използването на електронни устройства преди лягане вреди на съня

2012-09-07 22:00:00
Използването на електронни устройства преди лягане вреди на съня
Снимка: sxc.hu

Използването на електронни устройства преди лягане в продължение на повече от един час вреди на съня, сочат резултатите от скорошно американско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

За да стигнат до това заключение, учените от политехническия институт “Rensselaer” в град Трой, щата Ню Йорк, провели експеримент с участието на 13 души на различна възраст. Всички те трябвало да използват таблети за четене, играене на игри и гледане на филми преди лягане.

 

 

Оказало се, че използването на подобно устройство в продължение на повече от един час преди лягане потиска производството на мелатонин – хормон, който подпомага съня и подобрява неговото качество. Главната причина за това са късите вълни на светлината, излъчвана от екраните на таблетите.

 

Учените коментират, че най-засегнати от този проблем обикновено са тийнейджърите, които често стоят до късно пред компютъра, без да осъзнават, че по този начин вредят на съня си.

 

Единственото решение за момента е носенето на специални очила, които предпазват от късите светлинни вълни. В бъдеще обаче специалистите се надяват, че производителите ще обърнат по-голямо внимание на факта, че техните устройства вредят на хората, и ще намерят начин да ги подобрят.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FunkyPie
преди 12 години

хм,кажете го на хората от кофата :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия