Защо младите хора имат навика да се връщат при бившите си гаджета?

2016-11-23 15:45:00
Защо младите хора имат навика да се връщат при бившите си гаджета?
Снимка: iStock

В днешно време доста двойки се разделят уж завинаги и се събират след няколко седмици. Най-вероятно и на теб ти се е случвало да скъсаш с гаджето и да се сдобрите след няколко дни и отново да сте щастливи заедно. Или пък да не се събирате официално, но да правите секс от време на време, защото смяташ, че е по-добре да го правиш с човек, когото познаваш, отколкото с някой непознат.

 

И така често раздялата не е точка, а е запетая.

 

Според специалистите 44% от младите хора между 17 и 24-годишна възраст са се събирали с тези, с които са имали връзка. 50% от тях са имали близки отношения с бившите си гаджета след раздялата.

 

Статистиката показва, че хората, които понякога са заедно, а понякога са разделени, успяват да се разделят и пак да се съберат един с друг два пъти в годината.

 

 

Това определено е уникално явление на нашето време, защото преди години тази форма на взаимоотношения не е била толкова разпространена. Тогава, ако двама души се разделят, са го правили наистина завинаги.

 

Нещата в любовта определено са се променили. Една от причините за това е, че в днешно време хората чак по-дълго, преди да сключат брак и съответно имат повече време за колебания. Другата причина е наличието на по-малко стереотипи. В днешно време не е необходимо връзката да има ясни граници. Също така в днешно време няма нищо странно и необичайно двама бивши да правят секс, без да имат връзка.

 

Социалните мрежи също допринасят за събирането на бивши. Ако не сте се изтрили от Facebook, Twitter или Instagram вие ежедневно ще получавате напомняния един за друг. А и не е нужно да събираш сили, за да му се обясниш в любов, след като не сте се виждали няколко седмици/месеци. Може спокойно да му изпратиш непринудено съобщение от сорта на: „Здравей, как си?“, което хем не означава нищо, хем може да постави началото на нещо ново.

 

И така се получава поколение, което не умее да се разделя.

 

Но за някои хора, ако няма сътресения във връзката, просто не е интересно. Какво интересно може да има в една щастлива двойка, която си живее тихо и кротко? На много хора им е страшно скучно да са във връзка без приливи и отливи. Цялата тази гама от емоции, която се преживява по време на раздялата и сдобряването, е много по-силна от нормалната стабилна любов.

 

Романтичната привързаност към бившето гадже всъщност си има физиологическо обяснение. В Канада бил направен експеримент при който мъжките плъхове били маркирани с особено ароматно вещество и след това били кръстосани с женски. По-късно женските били преместени в клетка, в която са и кавалерите, с които вече са се съвкуплявали, и където имало и нови мъжки. Над 80% от женските плъхове избирали тези мъжки, които им миришат по познат начин.

 

Същото поведение при хората учените обясняват по следния начин. Когато двама души правят страхотен секс и достигнат до онова невероятно състояние, в което човек изпада след невероятен оргазъм, мозъкът изработва окситоцин и опиоиди, които формират привързаност към човека, с когото си го изпитал. Да изпитваш това удоволствие отново с човек, когото вече познаваш ти се струва по-нормално, отколкото с някой непознат. Затова и много бивши правят секс известно време след като се разделят.

 

В днешно време случайните връзки не са никак модерни. 13% от мъжете и 10% от жените признават, че са правили секс с някого, с когото току-що са се запознали, докато тези, които са спали с бившите си гаджета са цели 65%.

 

В събирането с бивше гадже няма нищо лошо, стига и двамата да не повтарят едни и същи грешки. Не всички събирания водят до никъде. Понякога хората, които са били разделени известно време, после им е по-лесно и приятно да бъдат заедно и се разбират по-лесно. Времето, прекарано далеч един от друг, е в състояние да излекува обидите, хората да преосмислят нещата и връзката им да се получи.

 

Така че, ако искаш да се събереш с гаджето, опитайте отново. Но, ако и вторият път не се получи, по-добре продължи напред и потърси щастието си другаде.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия