Няколко изумителни факта за любовта

2016-10-21 15:37:00
Няколко изумителни факта за любовта
Снимка: iStock

Любовта не може да се обясни с думи. Тя не може да се види, но за сметка на това може да се усети. Може да се каже, че любовта е абстрактна, магическа и често прави хората напълно подвластни, когато я изпитват. Любовта придава смисъл на живота и прави всяко нещо красиво, както и хората щастливи.

 

И въпреки че любовта не може да се опише или обрисува, виж как науката е успяла да обясни някои неща, свързани с нея:

 

Любовта „работи” по странен начин – на човек са му нужни едва няколко минути, за да прецени дали е влюбен в някого или не. Тоест, когато се запознаваш с човек от срещуположния пол, след 3-4 минути вече ще знаеш дали си влюбен в него или не. Обикновено това зависи от гласа, езика на тялото и държанието на другия човек.

 

 

Привличаме се от хора с различна имунна система – след направен експеримент с група жени, които трябвало да помиришат тениските на различни мъже, бе установено, че дамите предпочитали миризмата на тениските на мъже, чиито имунни системи били доста по-различни от техните.

 

Любовта е пристрастяваща толкова, колкото и наркотиците – когато човек се влюби, мозъкът му освобождава голямо количество допамин, известен още като „хормона на щастието”. Същият химикал се освобождава от организма, когато човек употребява наркотици. Приливът на удоволствие, което хората чувстват, е всъщност това, което създава зависимостите. Не самият никотин или кокаин, а усещането след тяхната употреба. С влюбването нещата седят по същия начин. Чувствата, които изпитваш в периода на създаване на емоционална връзка с някого, са толкова силни, че се пристрастяваш.

 

Любовта може да те подлуди – най-вероятно вече знаеш това от собствен опит. За да има човек обсесивно-компулсивно разстройство , той трябва да разполага с определено активно нива на серотонин. Същита нива на серотонин, които предизвикват това разстройство, могат да предизвикат и сериозно увлечение към другиго. Това е и вероятната причина хората да се концентрират толкова много върху някого, когато се влюбят в него.

 

Любовта прави живота по-сладък – сигурно си забелязал, че когато си влюбен животът ти е по-сладък? Според проучвания, когато човек се храни и в същото време мисли за човека, в когото е влюбен, храната му му се струва по-вкусна.

 

Харесваме хора, които приличат на някой от родителите ни – приликата може да не е само визуална, но и свързана с естествената миризма. Също така може партньорът ти да прилича на някой от родителите ти по държанието и поведението. Ти може да харесваш някого несъзнателно, понеже правиш паралел между него и някой от родителите ти. Обикновено това е родителят от противоположния пол.

 

Има животни, които са моногамни


Черните лешояци, лебедите, вълците и термитите са известни със своята моногамност и лоялност към партньора си. В това отношение хората определено има какво да научат от тези животни.

 

Гушкането е естествен лек срещу болката – когато гушкаш човека, когото обичаш, тялото ти започва да освобождава хормона окситоцин., който се среща в три различни области в организма – мозъка, яйчниците и тестисите и който помага за изграждане на връзка между двама души. Окситоцинът е известен и като естествено болкоуспокояващо, което може да намали главоболието.

 

Преследването определено е вълнуващо – със сигурност щеше да ти бъде скучно да имаш връзка с човек, който е спокоен и винаги се съгласява с теб. Животът можеше да е по-лесен, но със сигурност щеше да е по-скучен. Именно поради тази причина е интересно, когато „преследваш” човек, по когото си падаш.

 

Любовта е сляпа – още едно нещо, свързано с любовта, което най-вероятно знаеш от опит. Причината за това е, че това помага на връзките да съществуват по-дълго време. Когато човек се влюби, той не вижда недостатъците на партньора си, дори хората около него постоянно да му говорят за тях. Любовта наистина е сляпа, защото това е начинът да има дълготрайни любовни взаимоотношения, в противен случай човек щеше да се отказва още в началото заради някакъв малък недостатък.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия