Как да се научиш да изслушваш партньора си

2015-04-14 19:01:00
Как да се научиш да изслушваш партньора си
Снимка: freedigitalphotos.net

Разговорите с партньора са едно от най-важните неща във връзката. Трябва да се научиш да разговаряш и да се разбираш с гаджето, за да можете да изградите по-пълноценна връзка. Проблемът на много хора е, че не умеят да изслушват. Те говорят повече и изобщо не слушат партньора си или просто не вникват в това, което той казва. Така не можеш да градиш връзката си, защото не давате шанс на разбирателството. Как да се научиш да изслушваш партньора си?

 

Обърни внимание. Той/тя иска да поговорите? Добре, дай тази възможност на партньора си. Ако правиш нещо в момента, спри за малко и насочи цялото си внимание към гаджето. В случай, че нямаш такава възможност, разберете се кога можете да поговорите сериозно и двамата да сте свободни. Много е важно да си обръщате внимание взаимно и да се вслушвате в думите на другия.

 

 

Извинение. Ако все пак нещо не си схванал/а от цялата история, която ти разказва или си изпуснал/а част от нея, поискай извинение и го/я накарай да повтори. Разбира се, трябва да се стараеш да не се случва често, защото другия остава с впечатление, че не полагаш усилие да се вслушаш в думите му.

 

Опитай се да запомниш най-важните, ключовите думи в разговора. Ако водите сериозен разговор, трябва да се вслушаш добре в думите на партньора. В случай, че той/тя ти се оплаква от нещо, опитай се да запомниш най-важните неща, които казва. След това коментирай и се опитай да успокоиш гаджето.


Вниквай в казаното.
Идеята не е просто да си говорите нещо, за да си губите времето. Важното е да вниквате в това, което всеки един казва. Ако не си сигурен/на какво точно гаджето ти има предвид, питай. Опитай се да разбереш, нека той/тя да ти обясни с други думи. Само така ще стигнете до консенсус.

 

Не прекъсвай. Това най-често се случва, когато има скандал. Тогава хората започват да повишават тон и в гнева до никъде не се стига, а и винаги се прекъсват, не позволяват на другия да се изкаже. Не очаквай, че така ще се разберете. Говорете спокойно и си давайте време да се изкажете.

 

Не стигайте до скандали. Така никога няма да се изслушате. Ако сте прекалено ядосани, говорете на следващия ден, когато можете да се въздържате и сте спокойни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия