Как да бъдеш добър събеседник

2014-08-08 16:35:00
Как да бъдеш добър събеседник
Снимка: thinkstockphotos.com

На някои хора им се отдава да комуникират с околните. На тях просто им идва отвътре да завързват разговори и винаги да имат какво да кажат на познати и на непознати. Други обаче изпитват известни затруднения, когато трябва да си комуникират с хора, които не познават така добре. Не е нужно да говориш повече от събеседника си, за да бъде разговорът с теб интересен и успокояващ. Просто трябва да умееш да изслушваш, да показваш интерес и да бъдеш искрен, когато искат мнението ти. Няколко начина да бъдеш по-добър събеседник:

 

1. Използвай името на човека, с когото разговаряш – хората се отпускат много повече, когато по време на разговор чуят името си. Става въпрос както за личен разговор, така и по време на бизнес среща. Всеки се ласкае от факта, че някой си спомня името му, особено ако той го е казал преди време, а не няколко минути/часа по-рано. Започни разговора с неговото име: „Здравей, Иване!“, вмъкни го по време на разговора и завърши с „Беше ми приятно да си поговорим, Иване“. Ако обстановката е официална, обърни се към събеседника си по фамилия.

 

 

2. Покажи интерес – няма как човек да изпитва удоволствие, че разговаря с теб, ако му показваш, че ти е скучно и правиш нещо друго, докато си говорите – проверяваш Facebook-а си, например. Покажи интерес към темата на разговор и участвай активно, дори да не ти е много позната тематиката. Задавай въпроси, давай съвети, ако ти ги искат и се опитай да видиш ситуацията през очите на човека, с когото говориш. Така ще ти е по-лесно да вникнеш в разговора и да бъдеш полезен и приятен събеседник.

 

3. Използвай израза „Кажи ми“ - когато го използваш, ти предразполагаш събеседника си да говори, защото той си мисли, че наистина се интересуваш от неговата история и искаш да помогнеш. Задавай въпроси, на които тоя няма как да отговори лаконично. Когато спре да ти разказва по средата на изречението, погледни го в очите, усмихни му се и му кажи „Кажи ми какво е станало, не се притеснявай“. Избирай теми на разговор, които са интересни и за двама ви. Когато имате общи допирни точки, докато говорите, ще ви е по-лесно да комуникирате. Със сигурност няма да ви е приятно да си говорите за неща, които и двамата не ви интересуват. Намерете общи теми на разговори и обсъдете нещата, които ви вълнуват.

 

4. Бъди толерантен – напълно възможно е по време на разговора да стане ясно, че двамата нямате еднакво мнение по някои въпроси. Това е нещо нормално и не бива да ви притеснява. Всеки има право на мнение и може да го изразява свободно. Прояви толерантност и не налагай мнението си. Колкото и да ви се различават мненията, трябва да запазите добрия тон. Задавай въпросите, които те интересуват и вниквай в отговорите на своя събеседник. Може пък да промениш мнението си по време на разговора.

 

5. Говори по-малко, слушай повече – когато човекът срещу теб ти разказва нещо, слушай внимателно и не го прекъсвай, колкото и да ти се иска. Запомни нещата, които искаш да го питаш и задай въпросите си по-късно. Ако нещо не си разбрал, не се притеснявай да поискаш допълнителна информация или разяснение. По-добре да чуеш нещо за втори път, отколкото да не го разбереш правилно.

 

6. Не сменяй рязко темата – доста хора имат навика да прескачат от тема на тема. Това обаче е адски дразнещо и не води до пълноценни разговори. След като една тема се изчерпа, тогава може да преминете към друга. Рязката смяна на темите е толкова дразнещо нещо, колкото смяната на песните по средата на изпълнението.

 

Ако се стремите да станете добър събеседник, станете преди всичко добър слушател. Дейл Карнеги

 

Добрият оратор може да говори и по най-незначителни теми; на жената изобщо не ѝ трябва тема. Янина Ипохорска

 

Добрият разказвач е човек, който има добра памет, но се надява, че другите нямат. Ървин Коб

 

Дългата реч не помага за по-успешното свършване на една работа, така както и дългата рокля не подпомага ходенето. — Шарл Морис дьо Талейран

 

Дърдорковците не чуват никого, защото самите те дърдорят непрекъснато. — Плутарх

 

Жената се намесва в разговора ти с убеждението, че е по-приятен събеседник. Венцеслав Константинов

 

Изкуството [на оратора] … преди всичко се заключава в това никой да не забележи изкуството. Квинтилиан, из "Обучението на оратора"

 

Има такива [оратори], които нарочно се стараят да бъдат неясни. … Оттук се е родила и забележителната похвала: "Това е прекрасно, че и самият аз нищо не разбрах." Квинтилиан, из "Обучението на оратора"

 

Има само едно правило, за да бъдеш добър събеседник – да се научиш да слушаш. Кристофър Морли

 

Казват, че ораторът е най-ярък, когато е пламенен, когато негодува. Аз отричам това. Той е най-силен, когато подражава на гнева. Дени Дидро

 

Клюкарят е този, който ти говори за другите, досадникът е този, който ти говори за себе си, а идеалният събеседник е този, който ти говори за тебе самия. — Лиза Кърк

 

Когато на събеседник в разговора искаш да покажеш някаква истина, най-важното е: да не се дразниш и да не казваш при това нито една недобра или обидна дума. Епиктет

 

Можеш да противопоставяш на философите, но не и на ораторите. Квинтилиан, из "Обучението на оратора"

 

Няма лошо уиски, има лоши събеседници. - Венцеслав Константинов

 

Ораторите често наваксват с дължина това, което не им достига на дълбочина. Шарл Монтескьо

 

Ораторът не трябва да подражава сляпо на поетите. … На поезията можем да се любуваме отдалече. Квинтилиан, из "Обучението на оратора"

 

През всички времена богатството на езика и ораторското изкуство са вървели ръка за ръка. Антон Чехов

 

Приказливецът иска да ви застави да го обичате, но предизвиква ненавист; иска да окаже услуга, но става досаден; иска да предизвика удивление, но става смешен; той оскърбява своите другари и служи на своите врагове. Плутарх

 

Струва ми се, че това е най-лошото – когато тайната остава заключена в теб не поради липса на разказвач, а поради липса на слушател, който да те разбере. Стивън Кинг

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия