Да развенчаем няколко мита за ХИВ и СПИН [част втора]

2015-02-12 19:08:00
Да развенчаем няколко мита за ХИВ и СПИН [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво знаеш за вирусът на ХИВ? Вероятно си чувал/а какви ли не неща, знаеш, че е опасен и води до смърт, но сякаш всеки млад човек си казва, че на него няма да се случи. Истината е, че рискът от заразяване не е малък, но всичко зависи от теб. Все още в обществото, дори сред младите, върлуват различни митове свързани с ХИВ и СПИН. Сега ще се опитаме да развенчаем някои от тях.

 

„Аз съм хетеросексуален и не използвам венозни наркотици, значи няма как да се заразя с ХИВ.“ Това твърдение е абсолютно погрешно. Въпреки че не използваш венозни наркотици, сексът без презерватив е опасен и можеш да се заразиш с ХИВ. Според изследване, повечето мъже се заразяват с ХИВ чрез сексуални контакти с други мъже. Около 16% от мъжете се заразяват с вируса от хетеросексуални контакти. При жените този процент е много по-висок, 78% от дамите стават ХИВ позитивни чрез хетеросексуални контакти.

 

 

„Ако се подложа на лечение, няма как да предам вируса на други хора.“ Когато терапията срещу ХИВ вируса работи добре, се намалява количеството на вирусните клетки в кръвта на човека. Нивата стават толкова ниски, че дори е трудно вирусът да бъде открит при кръвни тестове. Проучвания показват, че въпреки терапията, вирусът все още е в тялото. Това означава, че той може да бъде предаден и е възможно партньорът да бъде заразен при секс без презерватив.

 

„Нямам никакви симптоми, не боледувам често, следователно нямам ХИВ.“ Още един мит, в който тийнейджърите вярват. Много хора смятат, че щом не пръв поглед им няма нищо, значи не са заразени с ХИВ. Истината е, че един човек може да бъде носител на вируса дори години. Оказва се, че дори човек да е заразен, той може да не развие СПИН, а само да го пренася. Единственият начин да разбереш дали си носител, е да си направиш кръвни изследвания.

 

„Не мога да се заразя от орален секс.“ Факт е, че оралният секс е по-малко рисков, що се отнася до полово предавани болести. Но това съвсем не го прави безопасен. Истината е, че можеш да се заразиш с ХИВ и при орален секс.

 

„Трябва ли да настоявам партньорът ми да се изследва, преди да правим секс?“ Много младежи се притесняват да говорят за полово предаваните болести. Няма защо да се смущаваш от тези теми, защото едно изследване или сексът с кондом могат да спасят живота ти. Изследването за ХИВ е абсолютно безплатно и анонимно. Можеш да посетиш специалните центрове в твоя град, където се извършват безплатни изследвания. Задължително се изследвайте с партньора, преди да правите секс без презерватив.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Пропуснали сте да напишете, с кое от двете- Хив и Спин е по-лесно да се заразиш.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия