Да развенчаем няколко мита за ХИВ и СПИН [част първа]

2015-02-10 19:55:00
Да развенчаем няколко мита за ХИВ и СПИН [част първа]
Снимка: Dreamstime

Какво знаеш за вирусът на ХИВ? Вероятно си чувал/а какви ли не неща, знаеш, че е опасен и води до смърт, но сякаш всеки млад човек си казва, че на него няма да се случи. Истината е, че рискът от заразяване не е малък, но всичко зависи от теб. Все още в обществото, дори сред младите, върлуват различни митове свързани с ХИВ и СПИН. Сега ще се опитаме да развенчаем някои от тях.

 

„Мога да се заразя с ХИВ, ако съм около ХИВ-позитивни хора.“ Това е мит, който е време да бъде развенчан. Няма как да се заразиш, ако си в близост до ХИВ-позитивни. Не можеш да се заразиш чрез пот, сълзи, слюнка или от досег. Не можеш да се заразиш по въздушно-капков път. Не можеш да хванеш ХИВ ако използваш една и съща тоалетна със серопозитивен човек. Прегръдките, целувките и ръкостискането не са начини за предаване на ХИВ. ХИВ се предава само чрез кръв, семенна течност, вагинален секрет и кърма.

 

„Няма нужда да се притеснявам от заразяване с ХИВ, защото има нови медикаменти, които ще ме предпазят.“ Учени постоянно разработват медикаменти, които да повлияят на вируса. Истината е, че все още не е измислена ваксина, която да предпазва от ХИВ, нито медикамент, който да може да пребори вируса при вече инфектирани пациенти. Серопозитивните хора приемат медикаменти, но те не могат да се справят с вируса, нито да го излекуват. Единственият начин да се предпазиш от заразяване с ХИВ е, като използваш презерватив.

 

„Мога да се заразя с ХИВ чрез ухапване от комар.“ Това е още един мит. Няма как да се заразиш от ухапване на комар. Според учени няма шанс да се заразиш, дори да обитаваш места, на които комарите са силно разпространени. Когато насекомото хапе, то не инжектира кръв от човека или животното, което е ухапало преди това. Освен това, вирусът на ХИВ живее само няколко секунди в тялото на насекомоти.

 

„Аз съм ХИВ-позитивен, това означава край на живота ми.“ Това не е вярно. Преди години, може да се каже, че е имало епидемия от СПИН. Истината е, че сега случаите намаляват, защото хората са много по-запознати с начините на заразяване и опасностите. Освен това, са разработени много антивирусни препарати, които помагат продължаването на живота на серопозитивните.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия