Увеличава се броят на заразените с ХИВ в България

2014-02-04 19:35:00
Увеличава се броят на заразените с ХИВ в България
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички знаем колко е важно да се практикува безопасен секс. На първо място трябва да мислиш за здравето си, а след това за удоволствието. Нежеланата бременност не е единствения проблем, който може да породи небезопасния секс. Има болести като гъбички и трипер, например, които са лечими, но нека не забравяме и вируси като ХИВ, за който все още няма лек.

 

Увеличава се броят на серопозитивните хора в България. Броят на новонфектираните с вируса на ХИВ българи от началото на 2013г. е 181, с което регистрираните носители на вируса у насс стават 1811. Това показват данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.

 

Според статистиката, новозаразените са пет пъти повече през изминалата година, като 150 са мъже, а 31 са жени. 39% от тях са млади хора на възраст под 29 години. Най-много са случаите в София -67, Пловдив – 26, Пазарджик – 13 и Варна – 12.

 

Според данните, по-голямата част от инфектираните са се заразили по полов път, а инжекционно употребяващите наркотици са 16%. Данните сочат, че все по-малко са хората, които се заразяват с ХИВ чрез употреба на венозни наркотици.

 

Не забравяй, че всичко зависи от теб. ХИВ вирусът се предава по полов и по кръвен път. Единственият начин да се предпазиш от заразяване е използването на презерватив.

 

 

Изследванията за ХИВ са безплатни и анонимни, като центрове има в по-големите градове в страната. Там можеш да се изследваш и да получиш информация за вируса. Не забравяй, че дори да имаш вяра на партньора си, самият той може да не знае, че е заразен.

 

Вирусът може да няма симптоми дълго време и да не знаеш, че си заразен. Така лесно можеш да предадеш болестта на друг човек ако правите секс без презерватив. Единственият сигурен начин да разбереш дали си носител на вируса е като се изследваш, а превенцията винаги е важна.

 

Статистиката на заразените в България е само на регистрираните. Тази статистика не отразява реалният брой заразени с вируса на ХИВ. Предполага се, че броят на инфектираните в България е около 4 000.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия