Какво води до появата на вагинална сухота и какви са симптомите

2015-01-13 11:51:00
Какво води до появата на вагинална сухота и какви са симптомите
Снимка: Dreamstime

Вагиналната сухота е проблем, който засяга представителките на нежния пол и който може да се отрази негативно върху тяхната емоционалност и желание за сексуален живот. Заради недостатъчното овлажняване сексът се превръща за жените от удоволствие в неприятно усещане.

 

Какво причинява вагиналната сухота?

 

Много често тя е вследствие на гинекологичен проблем като вагинит, кандидоза или хормонални промени в тялото. Понякога се появява и при синдром на Сьогрен.

 

Намаляването на естрогена също води до появата на вагинална сухота. Той е отговорен за овлажняване на лигавицата на влагалището, както и за поддържане баланса на киселинната среда и еластичността на тъканите. По този начин се създава естествена защита срещу инфекции на пикочните пътища и гениталиите.

 

 

Влагалищните стени са покрити с фин слой прозрачна течност, която е естествена смазка за организма. Когато нивото на естрогена е ниско, защитата на влагалището намалява, защото няма достатъчно количество от тази течност.

 

Претърпяването на медицински интервенции също може да доведе до вагинална сухота. Тя може да се появи след облъчване в тазовата област, анти-естрогенна терапия или отстраняване на яйчниците.

 

Бъди внимателна и с козметичните средства, които използваш, защото и те могат да ти създадат излишни здравословни проблеми. Избягвай употребата на интимни душове за вагинални промивки, не използвай сапун за интимните части, когато си взимаш душ, а специален интимен гел, който е подходящ за деликатните ти зони. Също така внимавай с прекалено ароматизираните тоалетни хартии и използвай тампони рядко.

 

Вагиналната сухота може да се появи и при прекалено стресиран начин на живот, преумора, прием на противозачатъчни, бременност и раждане. Прекомерната употреба на цигари също може да доведе до сухота във влагалището.

 

За да нямаш проблеми по време на секс и да си достатъчно овлажнена, трябва партньорът ти да ти обърне внимание и любовната игра да е достатъчно дълга. Доказано е, че представителките на нежния пол се настройват за секс по-бавно от мъжете. Ако партньорът ти не те възбуди достатъчно, ти ще си суха и актът ще бъде неприятен за теб.

 

Какви са симптомите при вагинална сухота?

 

Основно жените се оплакват от парене и сърбеж. Болката е най-силно изразена по време на секс, защото липсва достатъчно овлажняване на лигавицата. Възможно е да се стигне до протъркване на кожата, разраняване и кръвотечение. Ако това се случва често, възможно е жената да почне да страда от чести вагинални уроинфекции.

 

Как да се справиш с вагиналната сухота?

 

За да нямаш проблеми по време на сексуален контакт, трябва да правиш секс, когато наистина имаш желание за това. Отделете достатъчно време за любовната игра и при нужда използвайте лубрикант. Специалистите препоръчват да се прави секс редовно, защото увеличеното кръвоснабдяване при сексуална възбуда поддържа гениталния статус и подобрява овлажняването.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия