Научи повече за гениталния херпес

2015-01-12 12:31:00
Научи повече за гениталния херпес
Снимка: Dreamstime

Хубаво е човек да бъде добре информиран за болестите и инфекциите, които се предават по време на секс, за да знае как да реагира, ако се сблъска с някоя от тях. Сега ще обърнем повече внимание на гениталния херпес.

 

Какво представлява той?

 

Това е вирусна инфекция, която засяга кожата и лигавицата на гениталиите и кожата около тях. Причинява се основно от херпесния вирус Herpes simplex virus тип 2 (HSV-2), но е възможно да се появи и от HSV-1, които предизвика херпеса, появяващ се на устните. В последно време заради широко практикувания орален секс значимостта на инфекцията с HSV-1 за развитие на генитален херпес добива все по-голямо значение.

 

Какво се случва, след като се заразиш?

 

След инфектиране при директен контакт и навлизане в кожата или лигавицата вирусът се размножава. Точно тогава човек забелязва и първите симптоми на заболяването – появата на силно болезнени мехурчета и ранички по кожата, зачервяване. Това е т.нар. „първична инфекция“, която преминава след адекватно лечение. След това вирусът достига до нервните окончания и остава в ганглиите в неактивно състояние за цял живот. При определени условия инфекцията се активира – падане на имунитета, стрес, преумора, дълго излагане на слънце, хронични заболявания и др., и симптомите се появяват отново, но този път не създават толкова голям дискомфорт като първия път. Именно тези повторни появи на вируса с т.нар. „рецидиви“. След края на един такъв период, вирусът отново остава в организма и чака подходящи условия, за да се появи отново.

 

 

Колко хора носят тази инфекция?

 

В днешно време това заболяване е доста често срещано. Статистиката сочи, че над 50% от хората в полово-активна възраст имат тази вирусно полово-предавана инфекция.

 

Как може да се заразиш?

 

В повечето случаи заразяването става по време на секс или близък интимен контакт с партньор, който е с активна инфекция, тоест има зачервяване, раничка и/или мехурчета, изпълнени с течност. А заразяването става именно от течността, която пренася инфекцията. Това обаче не е единственият начин човек да се зарази. Това може да стане и при контакт с носител на вируса, който няма прояви на заболяването, което е през периода на размножаване на вируса на повърхността на кожата преди развитие на клиничните прояви.

 

Херпесът в областта на устните и лицето също може да бъде пренесен при гениталиите по време на орална любов. Той може да се пренесе от една към друга част на тялото при допир или разчесване на вирусната инфекция.

 

Другият начин на заразяване е от майката на новороденото по време на естествено раждане при активна вирусна инфекция.

 

Какви са симптомите на заболяването?

 

При повечето хора се наблюдават повишаване на температурата, мускулни болки, увеличаване на лимфните възли, отпадналост и болка по време на уриниране. С течение на времето пристъпите стават по-леки, но честотата на рецидивите не зависи от това, а от имунната система и начинът на живот.

 

При мъжете обривът се появява по главичката на пениса, кожичката и тялото. При дамите се появява по вулвата, големите или малки срамни устни, но може да се появи и по перинеума, седалището или вътре във влагалището, като по този начин остава скрито за боледуващия и лекарят.

 

Как се лекува гениталният херпес?

 

Към момента не е намерено лечение на това заболяване. То остава в организма за цял живот, като от време на време се проявява при благоприятни за него условия. Когато това се случи, за да мине по-леко пристъпът, препоръчително е да се използват противовирусни средства.

 

Другото, на което трябва да обърнат внимание заразените с херпес, е имунната система. Хубаво е редовно да взимат имуностимуланти, да се хранят здравословно и да спортуват редовно. Също така е добре да се стараят да не водят стресиран начин на живот и да спят достатъчно часове, за да може организмът им да си е отпочинал.

 

Също така трябва да се обърне внимание и на партньора. Трябва да кажеш на гаджето си за инфекцията, която имаш и да обсъдите въпроса. Задължително използвайте презервативи дори когато вирусът е неактивен и в никакъв случай не правете секс, когато херпесът е активен – имаш зачервяване, раничка и/или мехурчета.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия