Стресът разваля спермата

2014-06-08 16:54:00
Стресът разваля спермата
Снимка: freeimages.com

В днешния забързан свят постоянно сме подложени на стресови ситуации, които могат да навредят сериозно на здравето ни. Кратките срокове, множеството задачи и очакваното бързо изпълнение са способни да навредят дори и на репродуктивната ни способност.

 

 

Това е установил екипът от учени на Пам Фактър-Литвак от Колумбийския университет в Ню Йорк. Групата учени смятат, че стресиращите събития имат отрицателно действие върху мъжката сперма. "Неприятните емоции влияят върху концентрацията на сперматозоидите и способността им да оплодят яйцеклетка" — категорични са те.

 

Проучването е обхванало общо 193-ма господа на възраст между 38 и 49 години. Всички доброволците били подложени на редица различни тестове, целящи да изследват както емоциите, които изпитват мъжете, така и работната среда, в която се намират.

 

След като установили нивото на стрес, учените взели проби сперма от всеки един от тях. Изследването и получените данни от него показват, че стресът, но не този на работното място, разваля качеството на спермата.

 

Любопитна подробност, която установили е, че стресът в работата се оказва не толкова опасен, но въпреки това експертите предупреждават, че и той може да окаже влияние върху плодовитостта на мъжа, тъй като мъжете, които имат напрегнато ежедневие в работата си, са с ниски нива на тестостерон.

 

Най-странно звучащият извод от изследването определено бил този, гласящ, че мъжете, които нямат работа, притежават далеч по-плодовита сперма, в сравнение с тези, които се трудят.

 

"При хората, подложени на стрес, се наблюдава ниска концентрация на сперматозоидите при еякулация, като техните сперматозоиди са увредени или по-малко подвижни. Това може да причини репродуктивни проблеми на тези мъже. За щастие на всички безработни, този проблем не се среща при повечето от тях." — споделят учените.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия