Какво не знаеш за първия път?

2014-04-11 14:01:00
Какво не знаеш за първия път?
Снимка: freedigitalphotos.net

В тийнейджърска възраст си задаваш много въпроси за секса. Това е нормално и е важно да си информиран и да знаеш, че сексът е не само удоволствие, но и отговорност. Днешните общество и култура са доста по-освободени в сравнение с преди две-три десетилетия, когато темата „секс" е била табу.

 

Затова не се срамувай да питаш, да се интересуваш и да знаеш някои неща за секса, дори все още да не го практикуваш. Сега ще поговорим за девствеността, защо, какво, как и куп въпроси, които те вълнуват.

 

Боли ли? Момчетата не ги боли, защото на тях нищо не им „се къса". При момичетата има болка и кръв, защото хименът (девствената ципа) се разкъсва при първото проникване. Това се обвързва с кръвотечение и болка. Истината е, че не всички ги боли, но това няма как да знаеш преди първия път. Не мисли, че ще ти тече ужасно много кръв, може да е само няколко капки или изобщо да няма. Може и да не те боли.

 

 

Хименът може ли да се разкъса по друг начин? Някои момичета смятат, че ако ползват тампони, това ще направи първият им път по-безболезнен, защото ще разкъсат девствената ципа. Истината е, че по-малките тампони няма как да повлияят. Направени са така, че да не се разкъсва. Хименът ти може да се разкъса при много спортуване, например при гимнастичките понякога се получава от шпагат и други упражнения.

 

Мога ли да забременея от първия път? Да, можеш. Предпазването от бременност става като използваш контрацептиви – презервативи или други средства като противозачатъчни, спирала или спермициди. Ако не се пазите, има шанс да забременееш както всеки друг път, в който правиш секс.

 

На колко години е редно да загубя девствеността си? Сексът с малолетни (под 14г.) е незаконен. Повечето младежи започват да правят секс в тийнейжърска възраст, но няма точно определен момент, в който вече „трябва" да правиш секс. Важното е да се чувстваш готов/а, да искаш наистина и да вярваш на човека до себе си.

 

Всичките ми приятели правят секс, само аз не! Много тийнейджъри се водят по приятелите си и следват техните стъпки, за да не се чувстват изостанали или „смотани". Това е погрешно, защото няма смисъл да правиш секс ако не искаш и не се чувстваш готов/а за това. Ако приятелят/ката ти те притиска и казва, че ще те зареже, ако не правите секс, не бива да се депресираш. Няма смисъл да правиш нещо, ако не искаш, защото после ще съжаляваш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия