Да развенчаем няколко мита за презервативите!

2014-04-05 17:05:00
Да развенчаем няколко мита за презервативите!
Снимка: freedigitalphotos.net

На пазара има изобилие от методи за контрацепция. Проблемът е, че много от тях имат странични ефекти или не се препоръчват за тийнейджъри. Най-сигурният метод за предпазване от нежелана бременност и болести, предавани по полов път, е използването на презервативи. Въпреки всичките позитиви на този метод за контрацепция, много млади хора ги пренебрегват, заради митове, в които вярват. Сега ще ти разкажем повече за нелепите вярвания, които са просто митове.

 

Мит 1: Презервативът е за мъжете, те трябва да го купуват. Това е много погрешно схващане. Ако приятелят ти не иска да ползвате презервативи, тогава трябва да помислите за друг начин за предпазване от забременяване. Поговорете на тази тема, защото зависи здравето и на двама ви. А кой ги купува, разберете се и за това. 35% от купувачите на презервативи са жени. На пазара има и женски презервативи, които се поставят във влагалището преди полов акт.

 

Мит 2: Използването на презервативи е неудобно. Това по-скоро е оправдание на мъжете, които не искат да си слагат презерватив. Това е грижа за здравето и не бива да бъде пренебрегвана. Използването на презервативи е безвредно и безболезнено. Някои хора са алергични към латекс, но за тях има разработени презервативи, които са изработени от други материали. Не подлагай здравето си на съмнение и прави безопасен секс.

 

 

Мит 3: Презервативът намалява чувствителността. Съвременните презервативи са здрави и не са особено дебели. Нямат особен ефект върху чувствителността. Съществуват различни видове, които са създадени за повече удоволствие. Някои са с изпъкнали точки по повърхността за повече удоволствие, други са по-лубрикирани, трети по-тънки. Ако попаднеш на подходящия за вас вид, няма да изпитваш по-малко удоволствие от секса.

 

Мит 4: В една сериозна връзка, няма място за презервативи. И това е поредният мит. Това, че си имате доверие и не си изневерявате, не ви застрахова, че няма да си навлечете някоя болест. Можете да хванете инфекции от обществена баня, сауна, басейн, фитнес-залата и къде ли още не. Морският бряг също не е за пренебрегване. Не забравяйте и риска от нежелана бременност.

 

Мит 5: Презервативите се късат. Презервативите са много здрави. Изработени са така, че да не се късат. За целта трябва да са поставени правилно. Важно е да няма въздух, това е най-честата причина за скъсания презерватив. Освен това, когато отваряш опаковката, внимавай да не скъсаш презерватива с бижута, зъби или друг остър предмет. Ако използваш презерватив за пръв път, прочети инструкциите внимателно. Мит 6: Презервативите не предпазват от болести. До някъде това е вярно, презервативът не може да те предпази от херпес или ЧПВ, защото тези болести се предават от допир на кожа с кожа. Досегът на гениталиите е достатъчен за да се заразиш. Но презервативът може да те защити от много други болести като ХИВ/СПИН, хламидия, гонорея, трипер. Няма абсолютна гаранция, че ще се предпазиш от болести, но презервативът е най-сигурният метод.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия