Няколко мита, свързани с полово предаваните болести [част втора]

2014-03-09 12:35:00
Няколко мита, свързани с полово предаваните болести [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Водиш ли полов живот? Навярно да и това е нормално в тийнейджърска възраст. Не забравяй, че сексът, освен удоволствие, е и отговорност. Освен за собственото ти тяло, трябва да мислиш и за това на партньора, а здравето е най-важно. Със сигурност има неща, които не знаеш за болестите, предавани по полов път. Затова ще се опитаме да развенчаем някои митове, в които тийнейджърите вярват.

 

Два презерватива са по-добре от един. Поредният мит, в който младежите вярват. Презервативите са създадени така, че ако използваш два презерватива едновременно може повече да си навредиш, отколкото да се предпазиш. Презервативите ще се трият един в друг и има голям шанс да се скъсат. Затова знай, че един презерватив е напълно достатъчен. Важно е да е правилно поставен, а много от тийнейджърите не знаят как се поставя кондом. Има много материали в интернет, които показват, разгледай ги преди да правиш секс.

 

Не можеш да се разболееш от една и съща болест два пъти или повече. Отново мит. Болести като вирусът на ХИВ или херпес са за цял живот и не се лекуват. Но болестите като хламидия, гонорея или сифилис, са лечими. Можеш да се излекуваш напълно и след това отново да се заразиш, ако правиш секс без презерватив. Организмът няма имунитет към тези болести, ако веднъж вече си се заразявал/а. Особено вредно е за момичетата, повторното заразяване с хламидия. Това може да увреди репордуктивните органи до голяма степен и по-късно да имаш проблеми със забременяването.

 

 

Можеш да се заразиш с херпес, само ако партньорът ти има ранички и зачервявания по кожата. Това също е мит. Има много хора, които не винаги имат симптоми или в процеса на лечението, следите по кожата са изчезнали. Това не означава, че вече партньорът не е заразен. Напротив, можеш да хванеш херпес, дори партньорът ти да няма видими следи.

 

Ако си заразен/а с нещо, ще пиеш антибиотик и всичко ще се оправи. Всъщност не е точно така. Истината е, че бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици и лечението е успешно в 95-98% от случаите. Но понякога полово предаваните болести носят много по-сериозни поражения. Хламидията може да доведе до безплодие или трудности при забременяването.

 

Болести като ХИВ и херпес няма как да се излекуват с антибиотици. Затова залагай на превенцията и използвай презервативи. Дори да имаш вяра на партньора ти, изследвайте се и си докажете, че сте здрави.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия