Няколко мита, свързани с полово предаваните болести [част първа]

2014-03-08 14:02:00
Няколко мита, свързани с полово предаваните болести [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Водиш ли полов живот? Навярно да и това е нормално в тийнейджърска възраст. Не забравяй, че сексът, освен удоволствие, е и отговорност. Освен за собственото ти тяло, трябва да мислиш и за това на партньора, а здравето е най-важно. Със сигурност има неща, които не знаеш за болестите, предавани по полов път. Затова ще се опитаме да развенчаем някои митове, в които тийнейджърите вярват.

 

Само мръсните хора и тези с леко поведение страдат от полово предавани болести. Това е поредният неверен мит. Болест може да има всеки един човек, дори да не води полов живот (например можеш да хванеш гъбички, дори и никога да не си имал/а сексуален контакт). Ако водиш полов живот и не използваш презервативи, вероятността да се заразиш с нещо нараства. Има болести, които нямат никакви симптоми в началото и няма как да разбереш дали партньорът ти има някаква инфекция. Единственият начин да си напълно сигурен/на, че партньорът ти е здрав, е като се изследвате.

 

Само възрастните страдат от болести, предавани по полов път. Всъщност, е точно обратното. Процентът на младите хора, заразени с полово-предавани болести, е по-висок в сравнение с процента при възрастните. Момичетата особено трябва да внимават и да се пазят много, защото някои болести могат да доведат и до стерилитет.

 

 

Няма как да се заразиш ако правиш орален или анален секс. Много млади момичета смятат, че само вагиналният секс е опасен, защото само така можеш да се заразиш с някоя болест. Истината е, че и това е мит. Можеш да се заразиш и чрез орален и анален секс, дори с ХИВ. Бъди внимателна и не подценявай опасностите.

 

Можеш да се заразиш от седалката на тоалетната чиния. Това е още един мит. Няма как да хванеш болест от там, защото бактериите умират извън човешкото тяло. Много хора вярват, че е възможно да хванеш какво ли не от обществена тоалетна, но всъщност няма как това да се случи. Разбира се, не сядай на обществените тоалетни, защото все пак хигиената не винаги е безупречна.

 

Не можеш да се заразиш ако си правил/а секс само веднъж. Ако си правил/а секс само веднъж с партньор, който има хламидия, гонорея или сифилис, имаш шанс около 30% да си се заразил/а. това всъщност, е доста висок процент. Тези болести могат да имат сериозни последици, затова е важно да знаеш, че дори един сексуален контакт е достатъчен да се заразиш.

 

Ако правиш секс в басейн, хлорът ще убие бактериите и няма как да се заразиш с болест. Това няма как да стане, все пак болестите се лекуват с лекарства, а не с хлор. Сексът във вода може да е още по-опасен, защото може да се протриете, а и басейнът може да не е особено чист.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия