Какво трябва да знаеш за караниците с гаджето?

2013-12-15 13:45:00
Какво трябва да знаеш за караниците с гаджето?
Снимка: freedigitalphotos.net

Караниците в една връзка са нормално, има ги и без тях няма как. Най-често сценарият винаги е един и същи „Аз съм прав/а, ти не си. И няма да отсътпя." Най-често този тип скандали са безсмислени и не водят до нищо хубаво. Започват с нещо малко и дребно, като например единият е направил планове без да попита другия.

 

Така се започва „ти никога не ме питаш, ти винаги си правиш каквото знаеш, не за съобразяваш. И се стига до „аз ще си тръгна, ще те оставя, но за къде си без мен". Това за съжаление е истината и много хора се припознават в тези изречения. В разгара на скандала всеки от двамата се опитва да убеди другия, че той е прав и да го накара да мисли по неговия начин. Това няма как да стане и двамата се изнервят още повече и понякога казват думи, които не мислят и после съжаляват за това.

 

Според психолози, причината да искаме да накараме другия да се съгласи с нас е, защото подсъзнателно хората искаме да бъдем разбрани от тези, които най-много обичаме. Това чувство може да излезе извън контрол, когато спорим.

 

Истината е, че това е лишено от смисъл, защото когато си ядосан/а и разгневен/а няма как с крясъци и нерви гаджето ти да те разбере по-добре и да се съгласи, че той/тя винаги се държи зле, никога не се съобразява и те пренебрегва постоянно. Няма смисъл да натякваш, в такъв момент вярваш, че всички трябва да са съгласни с теб и никой не може да ти се противи.

 

 

Сега ще ти разкажем какво трябва да знаеш за караниците и как можеш да поработиш в насока да не се стига до скандал за всяка дреболия.

 

Споровете не са лоши. Има добри и лоши спорове. Няма лошо да спориш с гаджето ти за политика или да разисквате някой исторически въпрос, музикални теми и какво ли не. Тогава винаги можеш да научиш нещо, което не знаеш и да се обогатиш от половинката си. Но да се карате с викове и крясъци, вече не е спор. Да се обвинявате постоянно за отминали неща, също не е спор.

 

Глупави конфликти. Това са караниците, които са винаги за едно и също нещо, но никога нямат край. Тези спорове тръгват от нещо дребно, на пръв поглед невинно, а в разгара на караницата се превръщат в глобални. Първоначалният повод се забравя и се започват обвинения по всякакви теми, като например, че по природа другият е егоист, че винаги прави едно и също, че винаги е еди-си какъв. „Печеленето" на спора се превръща в най-важното нещо на света, а от къде е тръгнал спора вече остава на заден план.

 

Какво да направиш в такъв случай? Като за начало помисли трезво и се успокой. Поеми си дълбоко въздух и изпий чаша вода. Гневът е много силен и може да те накара да изречеш думи, които ще съжаляваш, че си казал/а, а те биха наранили дълбоко гаджето ти и може да сринеш връзката си по този начин.

 

Като започнеш да усещаш, че наистина се опитваш да убедиш гаджето си, че ти си прав, а той/тя изобщо не е, просто спри. Знаеш, че това няма как да стане. Най-вероятно и двамата имате право, но се прекалено ядосани за да се разберете. Не се сърди, а опитай да тушираш напрежението. Ако трябва излез, разходи се, тренирай, тичай. Когато изхвърлиш отрицателната енергия от себе си, тогава ще можеш да мислиш трезво.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия