Защо нямаш желание за секс?

2013-08-29 17:17:00
Защо нямаш желание за секс?
Снимка: Dreamstime

При жените под сексуален проблем се разбира слаб или никакъв интерес за интимен контакт, непостигане на възбуда и оргазъм. Не малко жени описват като такъв и болезнения коитус.

 

Почти всяка жена в даден момент от живота си е страдала от определен сексуален проблем, но обикновено той отшумява. В други случаи обаче оставен нерешен той може да рефлектира върху самочувствието на жената, партньора й, върху интимната връзка и дори други сфери на живот като приятелства, в работата, отношения с родителите и пр.

 

 

За различните хора сексуалността има своите измерения, едни са по-активни и не могат ден без секс, за други е нормално да се отдават на ласки веднъж седмично. Някои по-трудно се настройват за секс, за други това е есенциална необходимост, едни изпадат във възбуда само при мисълта за полов акт, други... Отношението към секса, а оттук и либидото зависят от етапите на живота, в които се намираме. Например нормално е младите родители с бебе при думата секс да реагират, негативно – обезсилени от безсъние едва ли им е до „креватна романтика“. С остаряването, заради спада на нивата полови хормони и либидото се променя в низходяща посока. Другият се търси все по-рядко нощем и при продължителна връзка, еднообразие, липса на чувства и ред подобни причини. Естествено, всички тези бележки важат както за жените, така и за мъжете.

 

Женската сексуалност обаче е много по-различна от мъжката. Тя е по-сложна, но с това и по-интересна, нали?! За да се чувства жената предразположена, склонна да се отдаде, тя трябва да изпитва, ако не чувства, то поне положителни емоции, към партньора си, да го има за близък. И това не е достатъчно, защото дори и да е лудо влюбена, за да изпита тръпка на желание ще трябва да има време за физически контакт между двамата партньори. Организмът на жената изисква малко повече време, за да стигнат сигналите на дразнене към мозъка и обратно, да се кръвоснабдят органите, отключат секретите и т.н. Има ли някакви емоционални задръжки, дори проблеми в работата, жената трудно ще „превключи“ на вълна секс. Същото се касае и ако изпитва някакви чисто физически неразположения, още повече, болка.

 

Най-често жената отказва секс или не се отдава напълно по същите причини, поради които не сме отличници в работата, не са пълноценни взаимоотношенията ни с близките – като продължителен стрес, депресия, тревожност. Честа причина за избягване на полов контакт са притесненията относно външността, ако жената е съсредоточена в несъвършенствата на тялото си, намира го непривлекателно, то притеснението й ще й отнеме възможността да се отпусне и изпита, не само оргазъм, но и възбуда.

 

Снимка: Dreamstime

 

Особено внимателно към интимния акт трябва да се пристъпва при жени, жертва на насилие, а за съжаление, подобни примери дори и в наши дни не са малко. Бракът също не е гаранция, че законният съпруг/а не са използвали нежелани методи за задоволяване на личния си нагон, дори напротив.

 

Останалото прочетете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия