Какво да правите и да НЕ правите след раздяла?

2012-12-28 12:01:00
Какво да правите и да НЕ правите след раздяла?
Снимка: Dreamstime

Казват, че било полезно човек да изразява мислите и емоциите си, като ги споделя на приятел или върху лист хартия. Оказва се обаче, че писането в дневник може да затрудни преодоляването на раздялата. В новото проучване на Университета в Аризона, доказващо тезата, взели участие общо 90 мъже и жени. Всички те наскоро останали необвързани.

 

Участниците били разделени на три групи и инструктирани да пишат в дневника по 20 минути всеки ден. Първата група трябвало да разкрие своите най-силни и дълбоки чувства и емоции. Втората група пък трябвало да опише историята на връзката си под формата на разказ. На участниците в третата група било възложено да опишат своите ежедневни дейности, без да влагат емоция.

 

 

Изследователите оценявали емоционалното състояние на всеки участник преди началото на експеримента и след него. Резултатите показали, че хората, които разкривали най-силните си емоции, се затруднявали най-много в преодоляването на раздялата. Оказва се, че изявата и споделянето на чувства към бившата половинка само влошава периода на възстановяване.

 

Обикновено, когато човек преживее раздяла първите дни след нея се чувства много зле и размишлява върху това колко е нещастен и самотен. Писането в дневник се превръща в ехо на тези негативни настроения. Чрез фокусиране върху ежедневните дейности обаче, хората могат да по-лесно да започнат да живеят отново пълноценно.

 

Ето и няколко полезни съвета как да преодолеете раздялата:

 

Ангажирайте съзнанието си с нещо друго

Колкото повече мислите за отминалите щастливи дни и какво сте могли да промените, толкова повече се въвличате в бездната на отчаянието. Ангажирайте ума си с нови и различни мисли. Срещайте се с приятели и говорете за различни неща от раздялата ви. Гледайте филми, практикувайте любимите си занимания.

 

Отървете се от всички напомняния

Съберете всички неща, които ви напомнят за него и се отървете от тях. Единият вариант е да ги изхвърлите, а другият (ако все пак ви е жал за някои от тях) да ги приберете някъде и да не ги вадите, докато раздялата и емоциите ви не отшумят напълно. Най-добре изтрийте бившият си от Facebook, защото според психолози приятелството ви там може да бъде голяма спънка в преодоляването на раздялата.

 

Тренирайте

Започнете да извършвате някаква физическа дейност. В периода на раздяла тялото ви прелива от различни хормони на стреса като кортизол и адреналин, които могат да причинят главоболие или напрежение в мускулите. Упражненията помагат на организма да отделя ендорфин – хормонът на щастието, с помощта на който настроението ви ще се повиши. Опитайте да започнете да практикувате йога.

 

Бъдете благодарни

В момент, в който се чувствате нещастни и предадени е много трудно да изпитвате благодарност. Но истината е, че всеки човек има за какво да бъде благодарен. Затова всеки ден пишете по нещо, за което благодарите, че имате. В един момент ще видите колко много неща около вас ви правят щастливи.

 

Прекарвайте повече време с приятели

Приятелите са хората, които са били до вас преди началото на връзката ви, както и след нейния край. Те са вашата упора и подкрепа. Прекарвайте повече време с тях и не пропускайте да споделите колко много държите на тях.

 

Правете комплименти на себе си

Също, както списъка с благодарности, всеки ден казвайте нещо добро за себе си. Изтъквайте своите предимства и качества и не забравяйте да си ги напомняте.

 

Още съвети, свързани с личния живот, четете в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 11 години

Правете комплименти на себе си=Най-бързия начин да заболееш от шизофрения

S
преди 11 години

Темите ви стават все по-*** и еднообразни...alles was du schreibst ist schei


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия