Тийнейджърски любовни проблеми

2012-06-27 12:52:00
Тийнейджърски любовни проблеми
Снимка: sxc.hu

Сред тийнейджърите виреят много хормони, споделена и несподелена любов и всякакви проблеми с гаджета, родители, приятели и училище.

 

Въпреки че тийнейджърските години понякога са трудни, те определено са сладки и са едни от най-хубавите от живота на човек. Тогава човек се учи, изживява нови неща, развива се и се оформя като личност.

 

Връзките между тийнейджъри определено са трудни и изпълнени със съмнения, разочарования и липса на опит. Подрастващите може да се чувстват напълно готови за гадже, но това невинаги е така. Понякога те не са узрели емоционално и не могат да мислят трезво. Те слагат розовите очила и си мислят, че човекът срещу тях е такъв, какъвто си го представят. Но действителността е друга и е доста по-сурова. Когато един тийнейджър често има любовни несполуки, той може да стане прекалено емоционален, да загуби самочувствието си и дори да изпадне в депресия.

 

 

Често се случва подрастващите да правят неща заради другите – пушат, пият, бягат от часове и т.н. Същото може да се случи и в любовта. Затова е хубаво да разберете, че най-важният сте вие и ако не искате да правите нещо – просто не го правите. Не позволявайте на гаджето ви да ви изнудва и малтретира психически. Ако чуете изказване от рода: „Ако не спиш с мен, значи не ме обичаш“, колкото и да ви е трудно, оставете този човек. Той НЕ ви обича и си позволява да ви манипулира, а определено нямате нужда от такъв партньор. Когато човек обича, той поставя чуждото щастие над своето, забравя какво е егоизъм и се грижи за спокойствието на своята половинка. Научете се да отстоявате правата и желанията си и да казвате „НЕ“. След време горчиво ще съжалявате, ако правите секс с някого, само защото ви е притискал да го направите. С тези действие рискувате да започнете да мразите сексуалните отношения и дори да се гнусите от тях, защото подсъзнателно ще ги свързвате с насилие, манипулация и човек, който ви е използвал.

 

В началото всяка връзка е наистина вълнуваща и страстна. Дотолкова сте погълнати от новото си гадже, че често забравяте за приятелите, семейството и училището. А е глупаво от ваша страна да изостанете с уроците, само за да бъдете нон-стоп с партньора си. По този начин ще си омръзнете бързо, ще понижите успеха си в училище, може да загубите дори приятели, които ще се чувстват игнорирани и то с право. Разпределяйте времето си, така че да е достатъчно за всичко и всеки. Иначе ще се получи един кръговрат – ще сменяте гадже след гадже и ще продължавате да губите приятели, да затъвате в училище и да ядосвате семейството си с постоянната ви липса у дома.

 

Първите няколко интимни връзки са много важни за всеки един тийнейджър. Благодарение на тях той се изгражда като личност, поне в това отношение. Ако първите му няколко по-сериозни взаимоотношения са били пълни с насилие, лъжи и липса на доверие, напълно възможно е той да реши, че това е нормално, че всички връзки в действителност са такива и съответно да води такъв начин на живот. Разберете, че всяка връзка е различна, защото има толкова много различни хора по света. Но връзка, изпълнена с насилие и липса на доверие, не е нормална и няма смисъл да се мъчите да бъдете с този човек. Има ли смисъл да обичате и да се раздавате за някой, който не ви вярва за нищо? Как ще изградите семейство с този човек, защо да губите години от живота си, угаждайки му за всичко, въпреки че не заслужава. Колкото по-малко доверие има в една връзка, толкова по-болезнена и ограничена е тя. Ще трябва да забравите за приятелите си, за новите запознанства, за купоните без него/нея, тоест вече няма да имате личен живот, защото той/тя ще иска да е навсякъде с вас, за да ви наблюдава какво правите – нали ви няма доверие.

 

Важно е да знаете цената си, да сте чисти пред съвестта си и да поддържате взаимоотношения, които имат смисъл и бъдеще и които ви правят щастлив/а.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DSD Creations
преди 11 години

Bla bla malarky


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия