В домашни условия винаги и по всяко време може да възникне нужда от извършване на леки ремонти, или на дейности като окачване на картина, рафт или друга стенна мебел. Често е наложително рязането на дървена плоскост или има нужда от заковаване на пирон, затягане на гайка, срязване на медни проводници за ел. инсталации и т.н. И все пак остава въпросът какви инструменти трябва да има всеки домашен майстор? Нека видим съветите на ITT-Shop.


В кои случаи са необходими инструменти в дома

 

Употребата на подобно оборудване може да се наложи по всяко време. Най-често такава необходимост възниква при повреда на ел. уред или при покупка на мебели, които трябва да се сглобят. Съвременният дом е оборудван с водоснабдителна и ВиК тръбна система, ел. инсталация, парна отоплителна система и множество мебели за обзавеждане. Всяка от тях може да се повреди и да се нуждае от лек ремонт, който би бил невъзможен без необходимите инструменти.

 

Без значение дали се налага смяна на тръбно коляно, нипел, или за водопроводен кран, във всички случаи се нуждаете от подходящо инструментно оборудване. Дори и за пробиване на отвор в стената или за разглобяването на повредилия се уред – инструментите са необходимост.


Кои видове са сред “задължителните” в арсенала на домашния майстор

 

Необходимите инструменти в дома вече са доста, но съществуват основни и “задължителни” видове, които са нужни навсякъде. Основно те могат да се разделят на отделни категории:

  • електрически – без значение дали се налага подмяна на фасунга, ел. ключ за осветление или контакт, са необходими: фазомер, обичайна права и кръстата отвертка, макетен нож, изолирбанд, клещи и т.н;

  • ВиК дейности – при готовност за смяна на счупения кран, навиване на резба или навиване на новата водопроводна батерия, нуждаете се от тръбен ключ, метчик, накрайници, кълчища, тефлонова лента;

  • домашни ремонти – в зависимост от ремонтните дейности, необходимостта от строителни принадлежности може да е различна. Предимно се налага замазване на пукнатини в стените, сглобяване и монтаж/демонтаж  на мебели и стенни конструкции. За целта се нуждаете от маламашка, мистрия, бормашина, отвертка, дюбели и други.

 

Кои са инструментите, без които домашният майстор не може

 

Във всеки дом днес трябва да са налице следните принадлежности: чук, комплект гаечни ключове и отвертки, рулетка, ножовка, стяги и подпори. Като допълнения, неизбежни са още макетният нож и клещите. Наличието на допълнителни електрически инструменти е от полза при необходимост от завиване на винтове в дърво или метал, при пробиване на различни повърхности, срязване на дърво или метал, къртене на мазилки, бетон и шпакловка. Необходими са още: винтоверт, бормашина, трион, ножовка, перфоратор.


Как да изберете правилните: съветите на експертите

 

Който и от описаните по-горе инструменти да купувате, съществуват два варианта за това: да направите покупката на множество отделни елементи като цял комплект или тяхната покупка поотделно. В последния случай ще платите различни суми за всеки от инструментите поотделно, но общо сборът на похарчената сума ще е по-голям, отколкото ако сте ги купили в комплект. Единственият недостатък за последния случай е необходимостта от плащането на голяма сума наведнъж.

 

Закупуването в комплект е особено препоръчително при скъпите електрически машини, като перфоратор, прободен трион, бормашина. Те обикновено пристигат заедно с различни бургии, накрайници и допълнителни аксесоари. В повечето случаи са в пластмасов компактен куфар, позволяващ събирането на всичко необходимо, така че да е лесно и удобно за пренасяне.

 

При покупката в комплект, съветите са за пазаруване на по-разнообразните предложения, съдържащи множество различни размери на накрайниците. Без значение дали това са бургии, отвертки, гаечни ключове и други. Колкото повече отделни размери има в комплекта, толкова по-добре. 

 

Друга важна особеност е качеството на използвания материал:


  • Металните принадлежности трябва да са направени от качествена и здрава стомана, която да не се криви и поддава на деформации. 

  • При електрическите машини, доверете се на доказалите се в областта марки и не купувайте евтините имитации. Така с една покупка ще имате инструменти за дълго време и за многократна употреба. 

  • Експертите съветват още при избора да се доверите на специализираните онлайн магазини, които ценят реномето си и предлагат оригинални и качествени продукти на достъпни цени.

  •  

    Непременно обръщайте внимание за наличие на гаранция. Ако такава има, това означава, че производителят е уверен във високото качество на предлаганите от него продукти. При избора на търговски обект, от който да пазарувате, непременно проучете неговата онлайн репутация и какво мислят предишните клиенти на търговеца за отношението му към тях и качеството на предлаганите стоки. Важно е търговецът да предлага опции като преглед и тестване преди заплащане, възможност за връщане на покупката и безплатна клиентска консултация.

    Автор: TeenProblem