Любопитни факти за Екатерина Велика

Вижте кои са те

2020-05-27 18:00:00
Любопитни факти за Екатерина Велика
Снимка: БГНЕС

Екатерина II, известна още като Екатерина II Велика, е императрица и самодържица на Русия от 1762 г. до смъртта си - през 1796 г. Позната е като жената, която най-дълго е управлявала Русия. Тя е дъщеря на принцесата на Шлезвиг-Холщайн-Готорп и княза на Анхалт-Цербст, и идва на власт в резултат на дворцов преврат, който сваля от престола нейния не толкова известен съпруг - Петър III (който е и неин братовчед).

 

Епохата на управление на Екатерина Велика се свързва с максималното поробителство на селяните и увеличаването на привилегиите на благородническото съсловие. Тогава границите на Руската империя са значително разширени на запад, а в културно отношение Русия се превръща в една от водещите европейски сили. Императрицата е любител на литературата.

 

Eкатерина е била една от най-поддържаните и красиви дами в епохата, в която е живяла. Говори се, че тя въвела в двора високите токове на дамските обувки и много обичала купоните. Ето някои любопитни факти за нея, според "ArtDay" и "HistoryHit".

 


1. Най-големият ѝ син може да е незаконен

 

Бракът между Екатерина Велика и Петър III бил пълен с проблеми от самото начало. Те трябвало веднага да си имат наследници, но 8 години императрицата не заченала. Някои историци смятат, че Петър не е бил способен да консумира брака си, други мислят, че е страдал от безплодие. Екатерина и Петър били нещастни, и двамата имат извънбрачни афери. Тя си намерила любовник, който бил руски офицер - Сергей Салтиков. Екатерина родила син, Пол, през 1754 г. и имало слухове, че бащата е Сергей. Не е доказано кой е бащата.

 


2. Била вярна на любовниците си

 

Екатерина Велика не била вярна на съпруга си, но била изключително лоялна към любовниците си, дори след като приключва връзката си с тях. Тя винаги се разделяла приятелски с тях и ги награждавала - давала им титли, земи, дворци, дори служители. Говори се, че дала на свой любовник над 1000 слуги.

 


3. Грижила се много за външния си вид

 

Екатерина Велика много държала да изглежда добре и спазвала специални режими. Тя въвела високите токова на обувките, за да компенсира ниския си ръст. Смята се, че всяка сутрин ставала в 6 часа и миела лицето и тялото си с вода, на повърхността на която плували парчета лед. В корените на косата си втривала блатна трева и млечка. Императрицата мажела лицето си със свинска мас и избелвала зъбите си с дървени въглища.

 


4. Волтер бил един от най-добрите ѝ приятели

 

Френският писател и философ Волтер бил един от най-близките приятели на Екатерина Велика. Както вече споменахме, тя била запалена по литературата и имала колекция от над 44 000 книги. Започнала да кореспондира с Волтер, една от най-ярките фигури на Просвещението. Той бил очарован от Русия и написал биографията на Петър Велики (Петър I). Смята се, че Екатерина II и Волтер така и не са се срещнали на живо, но от писмата им си личало силното приятелство, което има между тях. Те обсъждали много теми - от болести до английските градини.

 


5. Има много версии за смъртта ѝ

 

Репутацията на Екатерина Велика е скандална - особено за онова време. Затова се появяват и много клюки, и различни версии за смъртта ѝ. Тя умира на 17 ноември 1796 г. Някои казват, че императрицата е починала в тоалетната, а други - че умряла по време на полов акт с животно, най-вероятно кон. Историците се съгласяват, че това са само слухове. Те казват, че Екатерина Велика е получила сърдечен удар и е починала заради това.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Грозния
преди 2 месеца

А колко още пикантерии могат да се разкажат за нея! :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия