5 идеи за разходки около София през дългия уикенд

Ето къде може да отидете

2020-05-19 16:30:00
5 идеи за разходки около София през дългия уикенд
Снимка: Pixabay

Заради карантината и социалната дистанция, която трябва да спазваме, не можем да си позволим да пътуваме далеч и е опасно да ходим в чужбина. Но вече мерките са отхлабени и може през уикендите да правим повече разходки, за да влезем отново във форма, да подишаме чист въздух и да се заредим с витамин D. Следва дълъг уикенд, а ето и няколко идеи за разходки около София от редакторите на Teenproblem.


Боянско езеро/Боянски водопад

 

Витоша е любима дестинация на столичани и гости на града. Там се откъсвате от градската среда и се радвате на чистия въздух и природата, които ще ви се отразят много добре след карантината. За да не се натоварвате прекалено, започнете с по-леки маршрути. Походът до Боянското езеро и до Боянския водопад са идеален вариант. Трябва да слезете на спирка "Боянско ханче" - там спира автобус 64. Спирката е много близо до природния парк, веднага ще се ориентирате накъде да тръгнете. Преходът от спирката до езерото отнема около 40-50 минути, зависи от темпото, с което вървите. На езерото може да си направите пикник и да видите различни видове риби и жаби. Пътят до Боянския водопад е малко по-тежък и продължителен. До него може да достигнете за около час - час и десет минути, ако изберете стръмната и трудна пътека, или около час и тридесет-четиридесет минути, ако изберете по-дългата пътека, която обаче не е толкова стръмна. Боянският водопад е най-големият водопад в планината Витоша, висок 25 м. От върха се разкрива невероятна гледка към София, а и там ще избягате от горещините.

 

Снимка: Личен архив

 

Снимка: Личен архив

 


Драгалевски манастир

 

Още една идея за лек маршрут в планината. Отново може да използвате автобус 64, но трябва да слезете на спирка "Кв. Драгалевци". Като минете по стръмна улица след спирката, за 5 минути се озовавате в началото на природен парк "Витоша" и започвате планинския преход. Той е по-лек от този до Боянския водопад - най-вероятно ще ви отнеме 25-30 минути. Манастирът отстои на 1 км от квартала "Драгалевци" и е разположен сред букови гори. По пътя ще видите и Драгалевската река. Драгалевският манастир е девически. Основан е от Цар Иван Александър през 1345 г. В дворчето там е тихо и спокойно, има беседки, чешма със студена вода и градина с красиви цветя.

 

Снимка: Личен архив

 

Копитото

 

Има няколко начина да стигнете до това емблематично място за София. Най-популярният и използван маршрут е от квартал "Княжево". До последната спирка на квартала се стига с трамвай 5. Веднага влизате в природния парк и следвате табелките, които водят до Копитото. Преходът от квартала до върха отнема към час и половина. Ще преминете през много красиви кътчета, а гледката от Копитото направо спира дъха. От там се вижда цяла София, а много хора обичат да ходят вечер, за да се наслаждават на светлините. Копитото е любимо място на двойките. Пътеката от "Княжево" до Копитото често беше използвана от алпиниста Боян Петров за подготовка преди експедиции.

 

Снимка: Pixabay


Панчарево

 

Ако не искате да ходите на Витоша и да изкачвате планини, има и друг подходящ маршрут за вас. Езерото Панчарево също е предпочитана дестинация за уикендите. До него може да стигнете с крайградски автобуси като 1, 3 и 4. Езерото се намира на 12 km южно от центъра на София в посока Самоков и Боровец. Разположено е в края на живописния Панчаревски пролом, между Витоша и Лозенската планина, при вливането на река Бистрица в Искър. Много хора ходят там, за да ловят риба, за балнеолечение. Може да опитате каране на водно колело, да хапнете в някое от заведенията в района, да си направите пикник и т.н.

 

Снимка: Личен архив


Парк-музей Врана

 

Скоро стана ясно, че парк-музей Врана отново е отворен за посетители. Ако никога не сте били там, време е да го посетите. До парка може да стигнете с автобусите 5 и 6, които минават по Цариградско шосе. Към изграждането на парка "Врана" се пристъпва през 1900 г, 22 години след освобождението на България от турско иго. Неговото създаване се осъществява в обстановка, когато отечественото градинско-парково изкуство е било в самото начало на своето развитие, съобщава се в сайта на парка. "Врана" е бил предназначен за царското семейство, като извънградска лятна резиденция. Цар Фердинанд е бил страстен ботаник и орнитолог, затова там е имало голямо разнообразие от животински и растителни видове. Сега има  821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха. Езерото с лилиите и дворецът "Врана" правят най-голямо впечатление на туристите, които посещават парка.

 

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия