Дидо от D2 обяснява на ученици авторското право

Ето в каква кампания участва музикантът

2019-05-02 16:30:00
Дидо от D2 обяснява на ученици авторското право
Снимка: Virginia Records

Ученици от Националната гимназия по приложни изкуства "Свети Лука" присъстваха на вълнуваща среща с фронтмена на рок бандата D2 - Деян Каменов - Дидо. "В час по интелектуална собственост" е образователен проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и чрез него бъдещите творци от гимназията успяха да проведат интересен разговор с Дидо, музикалния продуцент Станислава Армутлиева и юристът Десислава Матева.

 

Каква е разликата между кавър и адаптация на песен; трябва ли да уредим авторските си права, ако искаме да направим YouTube пародия на хит и защо музиката на U2 никога не звучи в реклами - това бяха част от дискутираните въпроси по време на събитието.

 

Часът е започнал с кратка презентация, разясняваща що е то авторското право и кои са основните сегменти в музикалния бизнес, посочват от "Virginia Records".

 

Снимка: Virginia Records

 

"Всичко в днешния свят става много визуално и това, което вие произвеждате като графични дизайнери, художници или скулптори, ще се реализира на много полета. Пазете творбите си, мислете на кой ги давате и при какви условия. И най-важното  - не се отказвайте от правата си, дори да е трудно, да ви изглежда административно досадно, или да изисква юридически разход. Правата са плътта на вашето творческо бъдеще", апелира Саня.

 

Дидо от D2 посъветва учениците да бъдат внимателни с разпространението на творбите си. "Докато не завърша един проект, не го показвам на никой друг. Да речем, че имам песен на диктофона,  и я пусна на приятел по мейл да я чуе. След седмица той реши да я издаде и казва  "Аз съм автор!". После снима видео, което започва да трупа гледания, и на практика си гарантира приход за моя сметка. Какво правим тогава? Бъдете внимателни, регистрирайте  навреме репертоара си в дружества като Музикаутор и Профон. Те следят пазара за лицензиране на музика и се грижат да получите достойно възнаграждение за труда си, независимо дали парчето ви е звучало по телевизията или в търговски обект. Творецът е наистина успешен, когато защитава идеята си.  Когато я реализираш, никой няма право да ти я пипа или променя", обясни музикантът.

 

Във вторият си етап кампанията на БАМП "В час по интелектуална собственост" ще обхване и музикалните училища в страната. 

 

Снимка: Virginia Records

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия