Легендарният Бран – замъкът на Дракула

Вижте откъде тръгват приказките за вампири

2018-03-07 16:30:00
Легендарният Бран – замъкът  на Дракула
Снимка: Pixabay

В Румъния се намира популярната туристическа атракция замъкът Бран. Той е близо до Брашов и се издига на хълм над прохода Рукър, който свързва провинциите Влашко и Трансилвания.

 

Известна като родината на вампирите, Румъния предлага безброй легенди за страшните същества, които живеят вечен живот - вампирите.

 

Този замък е известен като дома на граф Дракула от романа на Брам Стокър. Той е построен през 1226 година , но след написването на книгата през 1898 става все по-популярен и посещаван от любопитни туристи, както и вдъхновение на още много книги и филми.

 

Кой всъщност е Дракула?

 

Според легендата, Влад Цепеш III, който е управлявал част от Румъния (Влашко) през средновековието, се е превърнал във вампир след смъртта си.

 

Той е бил изключително жесток владетел и наказвал враговете си с набучване на кол, погребване живи, ослепяване и други още по-ужасни мъчения.

 

Влад Цепеш III избил над 38 000 турци, като опустошил цяла Мизия (от Видин до Черноморието), а когато двама султански пратеници отказали да свалят чалмите си пред него, той се съгласил да си останат с тях, но да бъдат заковани за главите им с пирони.

 

Според легендите графът обичал да кани знатни управници от своите земи на гости и да ги напива с цел да разбере какво е истинското им мнение за него и дали са подкупни и двулични, и всеки път, когато научавал подобни тайни, той заповядвал гостите му да бъдат екзекутирани по жесток начин.

 

Защо смятат графа за вампир?

 

В замъкът Бран има множество тайни – подземни тунели и лабиринти, а във вътрешния двор има кладенец, от който според легендите излизали душите не жертвите на отмъстителния граф. Това се случвало в последния ден на септември.

 

Не е известно къде е погребан Дракула. По записки на монасите тялото му е положено в църквата, но при отварянето на гроба през 1933 там не е намерено нищо. След това легендата за неговото безсмъртие става все по-популярна.

 

Снимка: Pixabay

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия