Смразяващата история за първия сериен убиец в САЩ

H.H. Holmes и неговият „Убийствен замък“

2017-11-30 17:30:00
Смразяващата история за първия сериен убиец в САЩ
Снимка: Instagram

Има много известни имена на серийни убийци от миналия век, но нека се върнем още малко по-назад, в далечната 1890.



Познато ли ви е прозвището H. H. Homes? Става въпрос за Д-р Хенри Хауърд Холмс, който останал в историята като първия сериен убиец на щатите.



Ето какво ще научите за мъжа, който проектирал сам и построил „Murder Castle” – убийствен замък:

 



Холмс, чието родно име е Херман Уебстър Муджит  (но го променил в чест на Шерлок Холмс), бил лекар от Ню Хемпшир, който вече имал репутация на измамник и убиец, когато се преместил в Чикаго в края на 1880-те.

 


Той изоставил съпругата и детето си, за да създаде магазин в чикагския квартал Енгърлууд. Първо работел в местната аптека, но откраднал пари от собствениците и купил имота на отсрещната страна на улицата.


Скоро след това нагло деяние, Холмс започнал план за строеж на собствена сграда. Той включвал: нова аптека, апартаменти, търговски площи и частен хотел, но Холмс добавил и тайни стаи без прозорци, фалшиви подове, канали – водещи в мазето, крематориум и др.

 

Murder Castle, снимка: Instagram



Той никога не плащал на компаниите, които работели за построяването на имота и често сменял работниците, така че никой да не обърне внимание на неговия план.



След завършването на сградата, Холмс се захванал с истинската си цел – да убива жени, които идвали в Чикаго, за да си намерят работа, настанявайки ги в неговия „хотел“.

 



Той е признал за 27 убийства, но много от предполагаемите му жертви не могат да бъдат потвърдени (някои смятат, че са повече от 200), тъй като всички клиентки на хотела са изчезнали мистериозно.



Холмс измъчвал и убивал своите жертви в сградата, която по-късно получава прозвището „Убийствен замък“. След това слагал телата в улея, който водел към мазето и ги изгарял или се отървавал от тях по друг начин.


Холмс избягал от Чикаго, тъй като извършил прекалено много измами, но отново привлякъл вниманието към себе си когато убил бизнес партньора си Бенджамин Питезел, с който планирали схема за застраховка живот.



Най-накрая бил заловен през ноември 1984 и бил обесен във Филаделфия през май 1986 за убийството на Питезел.



По време на престоя в затвора той пише за убийствените си похвати и казва: „Не можех да направя нищо, че съм убиец, а поетът не може да направи нищо, за да спре да пише“.



Ерик Ларсън се вдъхновил от ужасяващата история и написал бестселъра “The Devil in the White City”.

 


Носят се легенди, че Холмс е избягал от затвора и на негово място е бил обесен друг, но дори и това да е истина, можем да сме сигурни, че не е сред живите вече.



Сградата, която е построил, била съборена през 1938, а в момента на това място има полицейски участък.

 

Сградата - малко преди да бъде съборена

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия