Как косата ни помага да се ориентираме

Индианците не случайно ходели с дълги коси

2018-02-20 11:30:00
Как косата ни помага да се ориентираме
Снимка: Reuters

Много интересен е въпросът дали косата наистина играе роля за доброто здравословно състояние и нервна система и дали засилва интуицията. В днешно време това е въпрос на стил и лично предпочитание, а хората, които поддържат твърде дълга коса се считат за хипита. По време на войната във Виетнам обаче се появила една много интересна история.

 

Една жена, да я наречем Сали, е омъжена за лицензиран психолог, който работи в болница. Неговите пациенти били главно ветерани от фронта, които страдали от ПТСР (посттравматично стресово разстройство). Ето и нейната история:

 

“Спомням си много добре как една вечер съпругът ми се върна у дома, носейки дебела папка. Вътре имаше стотици страници проучвания, поръчани от правителството. Той беше шокиран от съдържанието – това, което прочете вътре изцяло промени живота му.

 

От този момент натам той никога не отряза косата и брадата си, а много мъже от персонала последваха примера му – ето защо той постъпи така:

 

По време на виетнамската война, специалните служби изпращали войници да търсят талантливи скаути, които умеят да се движат през труден терен – те имали нужда от мъже с изключителни възможности в проследяването.

 

Всички мъже, които били от индиански произход и за които се знаело, че са експерти в проследяването и оцеляването в екстремни условия обаче изумили войниците невероятно. Каквито и умения да имали преди момента на записване, всички те изчезвали загадъчно и мъжете не успявали да се справят и с елементарни задачи.

 

Това провокирало силно интереса на правителството и то вложило много пари с цел изследване на невероятния феномен – ето какво било установено:

 

При разпитите на самите мъже, които явно изгубили своите способности да се представят добре, по-възрастните отговорили, че след извършване на необходимите военни прически вече не можели да усещат врага, нямали шесто чувство и тяхната интуиция не била надежда.

 

Тогава изследователите наели още индиански следотърсачи, но им позволили да запазят дългата си коса, което определено давало по-добри резултати във военните мисии”.

 

 

Как всичко това е възможно?

 

Всичко е свързано с нашето развитие като хора, което ни е отдалечило от инстинктите. Животните разчитат невероятно много на своите “антени“, а именно мустаци и изобщо окосмение, защото тези косъмчета усещат вибрациите и помагат в ориентирането.

 

Всяка част както в животинското, така и в човешкото тяло има някаква функция и когато се разделяме с нея, ние губим природната сила, с която разполагаме. Косата, подобно на кожата, е продължение на нервната система, тя може да бъде разгледана като външен нерв, защото предава важна информация на мозъчния ствол, лимбистичната система и неокортекса.

 

Много хора смятат, че косата е мъртва и не прави нищо за нас, че тя е само аксесоар. Но статистиката сочи, че хора, които страдат от вътрешен дискомфорт и изпадат в депресивни състояния отрязват косата си много къса. Защо според вас е така?

 

Снимки: Instagram

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия