Учени показаха жените от преди 9000 години

Но защо са били така сърдити?

2018-01-25 15:00:00
Учени показаха жените от преди 9000 години
Снимка: YouTube

Гръцки учени пресъздадоха лицето на жена, която е живяла в провинция Тесалия, 7000 години преди Новата ера.

 

Целта на експеримента е да покажат как са изглеждали дамите преди 9000 години и за всеобща изненада разликата не е особено голяма.

 

Тя се казва Зора, защото е умряла в края на мезолита - това се смята за зората на цивилизацията и тя е кръстена на нея. Зора е умряла на 18 години, а останки от скелета й са открити през 1993г. в пещерата Теопетра в Тесалия.

 

Реконструкцията е извършена от професори от атинския университет, като екипа ръководи професор Манолис Папагрикоракис – ортодонт.

 

 

 

По онова време хората са дъвчели животинската кожа, за да я направят по-мека. Това обяснява защо челюстта на Зора е толкова мощна.

 

Интересен е въпросът защо тя изглежда така сърдита, а учените отговарят, че по онова време хората масово са страдали от анемия и скорбут.

 

Освен това има доказателства и за други заболявания, които са затруднявали движението й, причинявайки силна болка. Това е довело  и до смъртта й.

 

Пещерата, в която е намерена Зора е била обитавана още преди 100 хиляди години. Това се доказва с откритите сечива, оръжия и скелети от епохата на палеолита, мезолита и неолита.

 

Снимки: YouTube

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия