4 интересни факта за парите

Какво не знаем за парите си

2017-10-18 13:30:00
4 интересни факта за парите
Снимка: Instagram

Всеки от нас използва пари ежедневно, но колко знаем за тези хартийки, които докосваме така често? Повечето хора използват кредитни и дебитни карти, но все още има места, където взимат само в брой. Банкнотите, които притежаваме имат дълга история, замисляли ли сте се за това? Всеки от предишните й притежатели е оставил някаква следа върху парите, ето каква може да е тя:

 

1. В проучване, публикувано в Southern Medical Journal, резултатите показват, че патогенните или потенциално патогенни организми са открити върху 95% от дребните банкноти. Това означава, че бактериите се намират върху нашите пари в много голямо количество - колко неприятно, нали?

 

2. Можете да възстановите повредените си банкноти. Каквото и да се е случило на вашите пари – изцапани, скъсани или прекалено износени, ще ви бъдат подновени ако ги занесете в Народната банка.

 

3. Повечето банкноти, без значение от коя стойност, са покрити със следи от кокаин. Книжни пари се срещат за първи път в Китай през 7-ми век, а появата им се обяснява с необходимостта от по-гъвкаво платежно средство от тромавите медни монети. Новата форма на парите била въведена в Европа през 17-ти век.

 

4. Бактериите на гриповете могат да се задържат до 17 дни на една банкнота. В най-лошия случай, един вирус може да оцелее на нея до 24 часа.

Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия