"Семейство Симпсън" - най-дълго излъчваната анимационна поредица в света

2016-10-18 12:44:00
Снимка: outnow.ch

Телевизия Fox излъчи 600-ия епизод на най-дълго излъчвана анимационна поредица в света. Епизодът, който е 27-ия от хелоуинската поредица „Къща на ужасите“ на семейство Симпсън“, е излъчен на 16 октомври и включва пародии на продукции като „Игрите на глада“, „Kingsman: Тайните служби“ и „Планетата на маймуните“.

 

Поредицата „Семейство Симпсън“ започва през 1987 година с излъчването на късометражни филмчета в шоуто на Трейси Улман. Историите за Барт Симпсън и членовете на семейството му обаче жънат огромен успех и се радват на изключителна популярност сред зрителите. Затова през 1989 година стартират като самостоятелна поредица.

 

Създателят на шоуто Мат Грьонинг е моделирал персонажите по собственото си семейство. Той дори използва истинските имена на своите близки, заменяйки единствено своето с това на Барт.

 

 

През септември тази година започна излъчването на 28-ия сезон на „Семейство Симпсън“. По-рано през годината патриархът на фамилията Барт Симпсън стана първият анимационен герой, появил се на живо по телевизията. Догодина Fox ще отбележи безпрецедентно събитие в историята на анимационната поредица – излъчването на първия ѝ едночасов епизод. Обичайната продължителност на епизодите е 30 минути.

 

Научи повече за „Семейство Симпсън“:

 

Както вече споменахме това е най-дълго просъществувалият американски анимационен сериал, който е и носител на награда Еми, дебютирал на 17 декември 1989 година по телевизия Fox. Според някои критици „Семейство Симпсън“ е сред най-добрите телевизионни предавания. През 1998 година сп. Time го определя като най-добрия телевизионен сериал на 20 век, а TV Guide го класира сред 10-те най-велики предавания на всички времена през 2002 година.

 

Сериалът е крайно сатиричен и осмива много аспекти на човешкото общество и негови отделни представители, но най-вече пародира живота на средностатистическия американец, американската култура, обществото и дори самата телевизия. „Семейство Симпсън“ е една от анимациите – пионери, които са предназначени за възрастна зрителска аудитория. Много известни личности са озвучавали собствените си пародийни образи в отделни епизоди на сериала. Епизодите често засягат и различни проблеми на обществото – правата на ЛГБТ обществата, анорексията, половата и расовата дискриминация, политиката, затлъстяването, пушенето на марихуана, религията и различни алогизми от съвременното общество.

 

През 2010 година сп. Entertainment Weekly класира главния герой на „Семейство Симпсън“ Хоумър на първо място в класацията на най-великите анимационни герои, а ВВС го качва начело на класацията за най-великите американци. През 2002 година списание TV Guide дава на Барт и Лиса Симпсън 11-о място в списъка на най-великите анимационни персонажи. През годините „Семейство Симпсън“ печели 23 награди Еми, 22 награди Ани и Пийбоди, а на 14 януари 2000 година сериалът е удостоен със звезда на Алеята на славата. През 2009 година пък Мардж Симпсън става първият измислен герой, влязъл в Playboy.

 

„Семейство Симпсън“ запазва характерния си хумор, който понякога е приеман доста отрицателно. Руският юрист Игор Смиков, например, започва съдебно дело срещу сериала по обвинения в пропагандиране на насилие, хомосексуализъм и расизъм.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия