"Пътеводител за изгубени сърца" - една откровена и трогателна история

2016-05-27 11:10:00
Снимка: изд. ЕРА

Има много начини да се изгубиш…

Понякога наистина искаш да го направиш. Като Мадс, която желае да избяга далеч от обсебващата си майка и от бъдещето, което тя ѝ е предначертала.

Понякога, когато вече си изгубен, правиш немислимото. Като жената, която Мадс открива в утрото, преобърнало живота ѝ.

Понякога изгубени са тези, които остават, след като другите си тръгнат. Като Били, който се лута в мъката, обвила сърцето му след трагичната смърт на майка му.

Но когато двама изгубени намерят път един към друг… Зад облаците започват да се прокарват първите слънчеви лъчи – щастливи съвпадения, споделена мечта, вдъхновена от любима книга, и може би дори любов…

 

Трудната съдба събира Били и Мадс, а връзката им е скрепена от общата им любов към една и съща книга – „Обърканите архиви на госпожа Базил Е. Франквайлер“.

Мадисън – Мадс, за всички, които я познават, е страстен читател и прекарва лятото в Сиатъл, на гости на леля си и чичо си, за да завърши ускорен курс за брокери на недвижими имоти. Тази професия не е това, за което Мадс мечтае, но предаността ѝ към майка ѝ я държи в капан. Но тази клопка завихря Мадисън в спиралата на депресията. Били, за разлика от Мадс, е чел само една книга – но тя е много специална за него, защото е била специална и за страдащата му от депресия майка. Наранен от загубата на майка си, той намира утеха в картата на музея, откъсната от любимата книга и скрита в джоба му, и работата в приют за кучета, които често „освобождава” от неподходящи собственици.

И двамата тийнейджъри живеят, изгаряни от чувство на вина, защото искат да следват собствения си път. Но едновременно с това те се чувстват задължени към хората, които се грижат за тях. И двамата помагат на другите, защото не знаят как да помогнат на себе си. Добросърдечният Били спасява кучета, тъй като не е успял да спаси майка си, а Мадс се опитва да предпази малкото момиченце, на което е бавачка, от токсичната обстановка в дома му.

И двамата се страхуват да се привържат и въпреки това се влюбват, без да могат да се спрат. Болката и мъката не изчезват само защото са се намерили, но това не ги спира да тръгнат след щастието, докато лекуват сърцата си. Важното е, че и двамата искат да избягат от настоящия си живот и по един или друг начин търсят картата към своя „музей”.

Били и Мадс – те са две изгубени сърца с един пътеводител, който ще ги отведе на твърда земя…

 

Деб Калети умело въвежда читателите в сложната душевност на хората с нестабилна психика и между редовете се чете внушението, че колкото и безнадеждно да изглежда положението, надежда винаги има. Тя все едно ни казва: „Ето го изхода! Не се обръщай, върви само напред. Бъди смел, пътешественико!”

 

„Пътеводител за изгубени сърца” е прекрасно признание за човешката издръжливост и намирането на сродна душа. Трогателната любов на Били и Мадс ще поиграе на струните на много читатели. Романсът между тях е нежен и мил, а поетичният и духовит стил на Калети сближава читателите със сложните и заплетени емоции на двамата тийнейджъри. Книгата ни предлага трезв и откровен поглед върху депресията и психическите болести, семейните отношения, загубата и преодоляването на мъката, поемането на отговорност и откриването на пътя към любовта и спасението.

За разлика от повечето автори на тийн романи, Деб Калети не се страхува да ни постави на фронтовата линия и да ни потопи възможно най-дълбоко в проблемите от реалния живот. Едновременно с това романът ѝ е прекрасно лекарство за преодоляване на страшната депресия, защото ни показва силата на подкрепата, самоопознаването и надеждата, скрита на най-неочаквани места.

Светла, емоционална, сладко-горчива и свежа книга за мъката, която разкъсва сърцата ни, и любовта, които може да ни направи отново цели!

 

Деб Калети е сред най-популярните и обичани автори на тийн романи в света, носител на многобройни награди.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия