Мумията Думи се завръща в нова книга

2016-02-26 10:47:00
Мумията Думи се завръща в нова книга
Снимка: изд. Ciela

Мумията Думи, която плени хиляди деца в Западна Европа през последните години, се завръща в българските книжарници с нова история, посветена на неговите приключения: „Мумията Думи и гробницата на Ахнетут”. Излизането на втората книга за забавната мумия на български език беше отбелязано с конкурс-игра, организиран от издателство „Сиела” и списание „Първите седем” в литературен клуб „Перото”.

 

Мумията Думи е любим герой на децата в Западна Европа от няколко години насам. Може би защото чрез нея авторката на забавни детски книжки Тоска Ментен възпитава малчуганите в тона на приятелството и толерантността към това да си различен, а освен това ги запознава и с различни култури, въвеждайки ги в историята и географията на света.

 

 

В „Мумията Думи и златният скарабей“ малкият син на египетски фараон от преди 4000 години, превърнат в мумия, мистериозно оживява при пренасянето от музей в музей. Бягайки от враждебните и непознати улици на съвременния свят, Думи се озовава в леглото на обикновено холандско дете на име Гоос. След първоначалната уплаха Гоос и малката мумия бързо стават неразделни приятели, а Думи се изправя пред нелеката задача да свиква със странните модерни порядки като училището, домашните, неодобрението на околните деца и още куп неприятности. Сега мумията Думи отново е на линия, а пакостите и смехът са гарантирани. Този път, воден от желанието си да види гробницата на дядо си (фараон Ахнетут) и да разбере какво е станало с дома му, Думи се озовава в родния Египет, където го придружават Гоос и неговият баща Клаас. Но Египет е много различен от това, което е бил преди 4000 години, и откриването на гробницата на Ахнетут се оказва мисия невъзможна. Като за капак се случва нещо ужасяващо – Думи и Гоос са изправени пред смъртна опасност! Добре познатият ни герой се завръща в продължението на „Мумията Думи и златният скарабей”, за да създаде още една сюрия фараонски бъркотии, докато въвлича себе си и приятелите си във всякакви опасности. И, разбира се, за да ни накара отново да се смеем с глас!

 

По повод излизането на „Мумията Думи и гробницата на Ахнетут” се проведе специален конкурс-игра, организиран от „Сиела” и „Първите седем” на 21 февруари (неделя) от 10:00 до 11:00 часа в литературен клуб „Перото”. Освен че се отдадоха на забавления и творчество, децата получиха и подаръци.

 

Тоска Ментен е известна у нас с първата книга за Думи, която излезе през 2014 г. Тя е един от най-четените съвременни автори за деца в Европа, а „Мумията Думи и гробницата на Ахнетут”, която излезе и на български, е най-популярната детска книга в страните от Бенелюкс. Ментен има повече от двадесет книги, които пленяват детската публика с непринудения си хумор и нелепите истории, в които се забъркват нейните герои (най-известният, от които е Думи, продал книгите ѝ в тираж над 130 000 в Белгия и Холандия).

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия