Сериалите – начин на живот за тийнейджърите [част втора]

2016-02-23 16:02:00
Сериалите – начин на живот за тийнейджърите [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Днес сериалите са голяма част от културата. Героите и излизането на нови сезони са главна тема на разговор в училище. Тийнейджърите живеят в очакване да видят новия епизод на любимия си сериал. Това не е просто увлечение, а начин на живот за тях.

 

Трилърите, ужасите, сериалите за вампири пък задействат друг механизъм: те провокират отделяне на адреналин – така нивото на стрес, което отначало може да е много високо заради лични проблеми или след труден ден, се увеличава още повече. Такава атака включва в организма адаптивни процеси и за сметка на изкуствено предизвиканото пренапрягане настъпва осезаем релакс.

 

Интелектуалните сериали, научнопопулярните филми и криминалетата тренират мозъка и активират онези негови зони, които в рутинното ежедневие не се задействат. Разпускащият ефект в този случай се достига за сметка на баналната смяна на действията, които извършваш.

 

 

Историческите сериали въодушевяват, изпълват с приятни емоции, създават усещането, че си част от нещо наистина важно.

 

Как ти въздействат любовните истории от сериалите? Любовта присъства в сърцата на всички цял живот. Това чувство помага и да се фокусираш върху успешните или неуспешните си взаимоотношения, намалявайки значението на ежедневните си житейски проблеми. Разбира се, остават половите стереотипи, според които мъжете въпреки романтиката, която таят в себе си, не са най-големите фенове на сериалите, а предпочитат други форми на по-скрито вътрешно удовлетворяване на идеалистичните си представи. Основната притегателна сила на любовните сериали е вярата в силата на изпепеляващата любов, която устоява на всякакви препятствия. Драмите и емоционалните терзания са своеобразно изпитание, което още веднъж доказва силата на чувствата. Жените са по-склонни да размишляват за това и поради тази причина са по-запалени по сериалите. Друг фактор е идеалистичната представа за намиране на сродна душа. Всеки би искал да му се случи подобна магия като в сериалите. Те също така допълват и рутината, съхраняват надеждата, че рано или късно нещата ще се наредят и всичко ще има щастлив край като в сериалите.

 

Всеки тип сериал има своя силна страна и специфично въздействие върху психиката. Най-важното е да се поддаваш на това въздействие дотолкова, че то да балансира емоциите ти, а не да замества истинския живот.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия