Градовете на няколко велики писатели [част първа]

2015-12-17 17:02:00
Градовете на няколко велики писатели [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

2015 година се очертава като кръгла годишнина от рождението на едни от най-великите писатели на света. С техните творби са израснали милиони деца/тийнейджъри по света. По повод годишнината им ето подробности за градовете, в които са прекарали детските си години.

 

230 години от рождението на Якоб Грим. Роден в Ханау – Германия. Основан през X в. като селище около замък, в началото на XIV в. Ханау вече бил обграден с крепостни стени, малко по-късно станал столица на порцелана и златарството. Но през 1945 г. старата част била унищожена от британската авиация, а след войната била построена отново. Все пак има и някои съхранени стари сгради - църкви, старата сграда на кметството (днес дом на майсторите юбелири), както и бароковата резиденция на графовете Ханау в околностите на града. Сред забележителностите, разбира се, е и паметникът на братя Грим, един от символите на града. В Ханау, който се намира на 25 км източно от Франкфурт на Майн, се провежда и фестивал на приказките на Братя Грим. Оттам започва и туристическият маршрут „Немски път на приказките", който описва творчеството на Братя Грим, като минава през местата, където те са живели и работили - през 8 природни парка, многочислени живописни средновековни градчета, които посрещат с различни представления и базари – и така 600 км, чак до Бремен.

 

 

210 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен. Роден в Одензе – Дания. Най-известният писател на приказки в света сякаш и днес все още живее В Одензе. На всяка крачка гостите на града могат да попаднат на място, свързано с живота на Андерсен - за да не пропускат нищо, туристите могат да качат на телефона си подробен гид. Паркът на приказките, рекичката Оденет със симпатично островче и хартиено корабче (което всъщност е желязно), двайсетината скулптури, вдъхновени от приказките на Андерсен – атмосферата е приказна. В музея на Андерсен има дори замък, доспехи, тоалети на принцеси, както и специални студиа, където децата могат да рисуват. В градчето има църквички, дворец (където сега се помещава градският съвет), францискански манастир, катедрален събор. Велосипедната разходка из Одензе и околностите (където има няколко замъка) си заслужава, защото този град е столица на остров фюн, който е определян като град парк – толкова е живописен и очарователен. В центъра има цял квартал, където по-рано е имало фабрични помещения, а сега в постройките се помещават магазинчета (например за кукленски къщички), ресторанти и музеи. И най-вече: каквото и да искаш да разгледаш в този град, най-хубавото е, че всъщност Одензе е спокойно място, сякаш взето от приказките. И днес местните продължават да измислят разни любопитни неща – явно Одензе още действа вдъхновяващо: там се провеждат фестивали на цветята и на татуировките, а по стените на някои по-големи постройки има изключително изящни графити.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия