Някои от най-сполучливите филми за върколаци [част първа]

2014-10-26 13:00:00
Някои от най-сполучливите филми за върколаци [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Там където човекът среща звяра в себе си започват филмите за върколаци. Досетили сте се вече, че ще отдадем почит на някои от най-култовите филми за хората, които се превръщат във вълци, щом лунното сияние ги озари.

 

Лошата луна или Bad Moon (1996). Представете си комбинацията от кучето Ласи и „Терминатор 2”. В този филм изключително преданата и вярна немска овчарка на семейството, открива върколак в къщата си и брани стопаните си на всяка цена. Със сигурност няма друг филм в кино-индустрията, който изцяло да лежи на плещите на куче и върколак.

 

Teen Wolf (1985) е друго заглавие, което заслужава внимание. Майкъл Джей Фокс играе в този филм, в който със сигурност няма да срещнете по-дружелюбен и добронамерен върколак. Главният герой е в средата на пубертета си, когато започва да се трансформира в полу-човек, полу-вълк. До тогава го интересуват само баскетболът и любовта към момичето от училище, така че вместо да започне да разфасова съучениците си, той използва свръхчовешките си мускулни способности за да играе в баскетболния отбор на гимназията.

 

 

Вълк или Wolf (1995) е брилянтен филм с Джак Никълсън в главната роля. Той играе книгоиздател, който бива ухапан от върколак и използва трансформациите си във вълк за да възвърне контрол над объркания си живот… И да яде крадци понякога. Чак след като се влюбва в дамата на сърцето си, той осъзнава, че това е по-скоро проклятие, отколкото дарба. Филмът си заслужава да се види, имайки предвид, че в главната рокля е актьор, който няма нужда от особен грим за да играе злодей.

 

Ginger Snaps от 2000 година. „Здрач” не е първият филм, който фокусира женското сексуално провличане върху върколаците. В този филм това се случва и с главната героиня – гимназистка, която започва да бъде засягана от синдрома на върколак. Тоновете кръв и десетките трупове в тази лента не могат да я класифицират като бонбонена и сладникава тийн-лента.

 

The Wolf Man (1941). Това не е първият филм за върколаци, но безспорно е този, който поставя етикета на студията Universal върху чудовището, подвластно на лунната светлина, така както се случва и с други екранизирани от Universal зверове – Франкенщайн и Дракула. В този филм се засяга и основния мотив за уязвимостта на върколака към сребро. В наши дни може и да изглежда клише, но този филм поддържа архетипа за човека-вълк. Трагичната история на Лорънс Талбот е произведение на изкуството, което запленява с убедителна игра от актьорите и призрачната и смразяваща кръвта обстановка.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия