Най-добрите филми по истински случаи [част втора]

2014-09-15 17:24:00
Най-добрите филми по истински случаи [част втора]
Снимка: outnow.ch

Ето, че е време да продължим с нашата класация на невероятни филмови шедьоври, които са основани на реални събития. Тяхната сила като че ли е още по-голяма, защото факта, че се уповават на реално случили се събития ни кара да изпитаме едно особено преклонение и вълнение, да осъзнаем мисията и целта на екипа работещ над тях. Всичко това, съчетано с невероятната работа на актьори, режисьори сценаристи и всички останали, без които филма не би могъл да се случи, прави именно този жанр толкова невероятен. Ето и днешните предложения:

 

 

Compliance

 

Беки и Сандра не са точно най-добри приятелки. Сандра е на средна възраст, мениджър във верига за бързо хранене. Беки е тийнейджър, работи на касата и наистина се нуждае от работата. В един особено стресиращ ден, полицай звъни и обвинява Беки, че е откраднала пари от портмонето на клиент. Тя яростно отрича. Сандра, затрупана от мениджърските си задължения, се съгласява да задържи Беки. Този избор дава началото на кошмар, който трагично размива границите между целесъобразност и предпазливост, законност и разум.

 

Амистад

 

Един от подценяваните филми на Спилбърг, който представя събитията, свързани с бунта на робите на испанския кораб „Амистад“. Плавателният съд се озовава в САЩ, където африканските роби са арестувани в очакване на процес, който да определи чия собственост са и дали могат да се върнат в родината си. В него пък на тяхна страна застава бившият президент Куинси Адамс (Антъни Хопкинс) и младият адвокат Роджър Болдуин (Матю Макконъхи). Върховният съд трябва да реши дали да освободи робите под заплахата за избухване на гражданска война или отново да ги окове. Филм, чиято главна тема е свободата и основните човешки права, който успява съвсем автентично да пресъздаде един свят, в който робството все още процъфтявало.

 

Хвани ме, ако можеш

 

Филмът разказва невероятната история на Франк Абагнейл — младеж — майстор в измамите и хамелеон, който успява да се представи за пилот на самолет, лекар и адвокат, заблуждавайки успешно всичките си работодатели. Междувременно Франк успява да подправи редица чекове и да спечели милиони. По петите му обаче тръгва ФБР, а младият измамник е изправен пред дилемата дали да си признае всичко пред младата си съпруга. Благодарение на добрия сценарий, качествената режисура на Спилбърг и силната роля на Ди Каприо и Ханкс, филмът успява да е изключително интересен и увлекателен през всичките си 140 минути.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия