Книгите, които те карат да живееш [част първа]

2014-08-04 19:17:00
Книгите, които те карат да живееш [част първа]
Снимка: outnow.ch

Едва ли може да се опише онзи ентусиазъм и тази детска радост, която изпитваме при допира на пръстите ни с новите, неотваряни страници. Всяка дума, която отеква в съзнанието ни и сглобява картината на този нов, вълнуващ свят, който само след няколко часа ще остави толкова дълбок спомен у нас, че дълго ще размишляваме над прочетеното. Ако и вие като нас нямате търпение да се срещнете с книги от този тип сме ви подготвили няколко заглавия, които определено биха могли да ви накарат да живеете.

 

 

Краткият чуден живот на Оскар Уао

 

Романът "Краткият чуден живот на Оскар Уао" е малка шеметна енциклопедия на доминиканската история, американската латино имиграция и света на страстните любители на комиксите и научната фантастика, написана на няколко гласа и на два езика — излиза единайсет години по-късно и печели ред отличия. Ето и кратко резюме на книгата, която е повече от невероятна: "Казват, че идва от Африка и е донесено тук с виковете на робите; че е предсмъртно проклятие на таиносите, изречено при загиването на един свят и раждането на друг; че е зъл демон, промъкнал се в Творението през отворената на Антилите врата към ада. В общ смисъл "фуку американус", накратко "фуку", е проклятие или зла орис, но се употребява най-вече като "проклятието и злата орис на Новия свят". Предполагам вече сте се досетили, че и аз си имам фуку история. Ще ми се да можех да кажа, че е най-добрата — фуку номер едно, — но не искам да лъжа. Моята не е най-страшната, най-ясната, най-болезнената, нито пък е най-красивата. Просто е тази, дето ме е сграбчила за гушата."

 

Трима души в една лодка (без да става дума за кучето)

 

Една от най-забавните и пленяващи истории, на които може да се подложите. Взимайки я в ръце си гарантирате пропъждане на всяка наченка на тъга. Разказа за пътешествията на трима безгрижни английски джентълмени по Темза и до днес остава ненадмината терапия, която ще ви покаже колко красив и забавен може да е животът. За финал ще завършим с думите на Дона Сканлън, която споделя за книгата: "Трудно е да се повярва, че книга, писана преди повече от сто години, може да бъде също тъй свежа и забавна, както при първата й поява. Но "Трима души в една лодка" е изключение, при което блестящо се съчетават смешното, своеобразното и дълбокото."

 

Облакът Атлас

 

Сигурно неведнъж сме говорили за филмовата адаптация и колко невероятна е тя, но сега е време да обърнем внимание и на самия роман, който е повече от впечатляващ. Книгата се състои от шест истории, наредени една в друга като кукла матрьошка, които превеждат читателя през различни времена и места – от XIX век в далечния Тихи океан до постапокалиптично бъдеще на Хаваите. В хода на повествованието Мичъл разкрива каква е връзката между отделните герои, как се преплитат съдбите им и как душите им се носят във времето и пространството като облаци в небето.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия