Съвети към любителите на макро-снимките [част втора]

2014-06-09 18:31:00
Съвети към любителите на макро-снимките [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Продължаваме с полезни трикове и хитринки при заснемането на макро-снимки. Кой да бъде обект на вашите художествени фотоси или кога е най-удачното време за натискането на бутона за запис на изображението ще научите сега.

 

4. Кого да снимаме? След като сме се добрали до набелязаното място, незабележимо започваме да се движим, оглеждайки всичко, което е на пътя ни. Насекомите са недостижими майстори на маскировката.

 

Има няколко правила, изпълнението на които ще ви позволи да направите това по-малко или повече успешно:

 

- движете се бавно и плавно, без резки движения, стъпвайте леко и много, много внимателно;

 

 

- следете за положението на слънцето и за сянката си, ако сянката даже и за секунда падне върху насекомото, най-вероятно ще го изплаши;

 

- по-големи шансове да приближите до насекомото има, когато то е заето с нещо. Например, по-лесно е да се приближите до щурчето, докато то "пее". Ако насекомите са заети с храненето си или с чифтосване, това увеличава вероятността да приближите спокойно;

 

- внимателно следете да не закачите клонката или тревичката, на които стои вашият обект. Под крака ви може да попадне клонка, която ще закачи втора клонка, която ще докосне тревичката, на която стои водното конче. Остава ви само да изгледате тъжно след него. За да не се случи това гледайте много внимателно в краката си;

 

- приседнете или легнете, или застанете на колене и ръце - както ще ви е удобно да снимате. Не заставайте на колене, това е неудобна и неустойчива поза, от която се снима много трудно.

 

Не ви е провървяло... Какво пък? Лягаш - ставаш, лягаш - ставаш - не е маловажно за да се поддържате във форма.

 

5. Кога да снимаме? За какво става дума? За сезоните или денонощието? Ще поговорим за всички параметри.

 

Пролетта, лятото, есента - когато са активни насекомите. Но трябва да се отчита, че през това време преминава цикълът на развитие на насекомото (има насекоми с многогодишен цикъл на развитие, но за това няма да говорим сега). В течение на сезона може да се срещни ларва, каквида и възрастно насекомо. Затова, идвайки на същото място месец по-късно вие можете да не намерите тези насекоми, чийто снимки сте започнали и искате да продължите. Но ще срещнете нови, не по-малко интересни видове.

 

Денонощието. Тук възниква дилема. Може да се снима рано сутрин, когато насекомите са слабо активни и е лесно да се приближите до тях. Тогава обаче се налага да правите това при слабата утринна светлина. Или да изчакате докъм 10 сутринта - тогава и слънцето се вдига високо, и от леглото е по-лесно да се вдигне човек. Но тогава и насекомите ще са активни и приближаването към тях е доста по-сложно.

 

Ако прибавим и това, че различните насекоми са активни в различна фаза от денонощието ще се объркаме окончателно... Впрочем има изход и той е очевиден - ако вече сте успели да се откъснете за снимки, снимайте постоянно, освен в двата най-горещи следобедни часове. Цялото останало време може да се оползотвори.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия