Selfie - истерията

2014-04-11 13:00:00
Selfie - истерията
Снимка: freedigitalphotos.net

Присвийте устни, разрошете небрежно косата, усмихнете се леко, обърнете камерата на смартфона към себе си и щрак! - появи се новото селфи! Сега е моментът да публикувате фотографията си в някоя от социалните мрежи, за да започнат харесванията, споделянията и коментарите.

 

Самата дума селфи звучи безвредно, почти по детски и се използва, за да се опише автопортрет, направен с мобилния телефон. На първо време това може да изглежда и невинно, когато в началото такива снимки са правили тийнейджърките в опит да привлекат вниманието на момчетата, но всъщност напоследък нещата започват да стават сериозни.

 

Така сериозни, че днес селфи правят и американският президент, и астронавтите в Космоса, и римският папа. Според Оксфордския речник на английския език „селфи" е думата на 2013 година.

 

Кога възниква първото селфи? През 2013 година употребата на думата селфи нараства с невероятните 17 000 процента, като се превръща в название, което е част от ежедневието на милиони хора по света. Думата придобива напълно „домашно" значение и в онлайн обществата в Сърбия и България.

 

Според данните, с които разполагаме, първото селфи е направено през 2002 година от анонимен австралиец, като се извинява за недоброто фокусиране на снимката с обяснението: „Извинете, това е само едно селфи."

 

 

Много се е случило до наши дни, а стремителният възход на социалните мрежи и развитието на пазара на смартфоните води до излизането на сцената на селфи (selfie, от английски език) като феномен, който е в състояние да илюстрира най-добре човека на XXI век. Той е сам (и се снима сам), търси внимание (ще клика върху бутона notifications, докато не му се схване пръстът) и иска да изглежда добре (но не прекалено много, оттук и разрошената коса).

 

Преподавателят по маркетинг от университета „Даръм" д-р Мариян Харди казва, че селфи представлява революционен начин, по който събираме (авто)биографични данни за себе си и за околните. „Същността е в това, че непрекъснато определяме себе си отново и отново. Това е продължение на естествената картина за нас самите. При селфи става въпрос и за това, че искаме винаги да се представим в най-добрата светлина, както например жените се гримират или мъжете ходят на бодибилдинг. Това е част от нашата природа, чиято същност се изразява в това да опознаем себе си и да разкрием своята ранимост" твърди професор Харди.

Селфи в историята:

2002 година - Думата селфи е използвана за първи път в ръководството за фотографи на Ричард Крауз.

Февруари 2007 година - Един потребител на сайта Flickr създава група с наименованието Selfi снимки, в които предлага и дефиниция на селфи: "Това е фотография на самия себе си, която води началото си от държането на фотоапарата на една ръка разстояние. Не би трябвало да се бърка със снимката на самия себе си в огледалото или на друга отразяваща повърхност."

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Fisherman
преди 10 години

чакам,кога ще стане модерно да си умен


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия