Българските филми, които трябва да гледаш [част трета]

2014-05-14 18:31:00
Българските филми, които трябва да гледаш [част трета]
Снимка: freeimages.com

Искрено се надяваме вече да сте изгледали всички предложения от предишните две части на нашата мащабна класация, целяща да ви запознае с някой от най-добрите филми, които всеки един от нас трябва да гледа, не за да може да се нарече българин, а за да има реална представа до къде се простират възможностите на българското кино. Ето и поредната доза от качествено българско кино:

 

 

Оркестър без име

 

Това е един от най-емблематичните български филми, които въпреки на малкото си години успява да пленява поколения българи. Свежият хумор, интересния сюжет и невероятната игра на актьорите прави филма истинско кино изживяване. „Оркестър без име“ започва като непретенциозна комедия, която обаче засяга и драматични теми като приятелството, любовта, изкуството, съзряването. Четирима млади мъже — Велко (Велко Кънев), Филип (Филип Трифонов), Павел (Павел Поппандов) и Гошо (Георги Мамалев) имат различни професии, но са свързани от голямата си любов към музиката. Цяла година репетират, за да пробият в Златни пясъци през лятото, но какво се случва, когато пристигат на Черноморието, може да разберете, като гледате филма.

 

Всичко е любов

 

Радо е момче от трудово възпитателно училище. При едно от бягствата си идва в София и се запознава с Албена — момиче от добро семейство. Между тях пламва любов. Тя е първият човек, който е проявил искрено доверие към него. Нейното семейство не одобрява тази връзка и прави всичко възможно да ги раздели. Албена забременява. Майката урежда тя да направи криминален аборт. Радо усеща, че нещо не е наред и отново избягва от училището. Ще успее ли да пристигне навреме, за да спре Албена или и двамата ще усетят огромната и често изпепеляваща сила на любовта, може да разберете, ако дадете шанс на "Всичко е любов".

 

Понеделник сутрин

 

Тони (Пепа Николова) — момиче с леко поведение, което се отнася пренебрежително към всекиго и всичко, е интернирана от София в Русе. Тя среща Йордан (Асен Кисимов), който е различен от другите й познати, и се влюбва в него. Той й помага да започне работа в неговата бригада за комунистически труд в Русенската корабостроителница. Отношенията там са неискрени и нейното появяване става повод слабостите и недостатъците да излязат на повърхността.

 

Първата и втората част от статията четете тук и тук:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия