Българските филми, които трябва да гледате [част втора]

2014-05-13 20:22:00
Българските филми, които трябва да гледате [част втора]
Снимка: freeimages.com

Ако вече сте изгледали първата част от българските кино предложения, с които ви запознахме само преди дни, то сме сигурни, че изгаряте от нетърпение да получите следващата част. Както предишните, така и тези няколко филма са поредното доказателство за съществуването на българско изкуство, което в последните няколко години сякаш изчезна. Ако и на вас ви липсва, то насладете му се с тези предложения:

 

 

Авантаж

 

Филмът разкрива историята на Петела, чийто образ разкрива в пълна степен своя талант на Руси Чанев като киноактьор. Ролята му определя да влезе в кожата на крадец и бивш затворник, който се опитва да се включи в живота на нова, социалистическа България след 9 септември 1944 година. Петелът е прекалено свободолюбив за тогавашните нрави и това е една от причините за драмите, които преживява в отношенията си с обществото като цяло и с жените в частност.

 

Лачените обувки на незнайния войн

 

Кои сме? Откъде сме? И кое ни е карало да вървим напред? Тези въпроси си задава години преди да направи този филм режисьорът Рангел Вълчанов, стоейки една сутрин пред Бъкингамския дворец и наблюдавайки смяната на караула. Спомнил си своето родно село и се замислил колко различни са неговите съселяни. Запитал се какви са били техните дни и нощи, делници и празници, радости и скърби. И тръгвайки по пътя на спомените, към своето детство, създава този носталгично присмехулен филм.

 

Козият рог

 

17-ти век. Докато Караиван е с овцете, турци изнасилват жена му Мария и тя умира. Покрусеният мъж прибира малката си дъщеря Мария в планината и я възпитава като мъж, за да отмъсти на насилниците. И тя един след друг ги убива. Когато Мария среща млад овчар, у нея се пробужда жената и тя забравя за отмъщението. Караиван убива овчаря, за да върне дъщеря си към мисията й, но Мария прави друг избор.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия