Знаеш ли достатъчно за рок музиката?

2014-04-08 15:31:00
Знаеш ли достатъчно за рок музиката?
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво знаеш за китарната музика? Дали не ти е било интересно какъв е бил първообразът на рока и хеви метъла? Как се е появила първата електрическа китара и последвалата революция в света на музиката? Как от китарната и рок-музиката произлиза поп-жанра и съвременната музика? Ако всички тези метаморфози и разклонения в родословното дърво на музикалното изкуство биха ти били занимателни, може би следващите няколко реда са точно за теб. Да се спрем на стилът рок и неговите генезис и зараждане.

 

Рок музиката, накратко рок, е популярен музикален жанр, обобщаващ няколко поджанра и водещ началото си от първата половина на 1950-те години на XX век в САЩ. Корените му се крият в ранния ритъм енд блус, свирен от негрите-роби в захарните плантации и американската кънтри музика. Заеми има и от джаза, както и от класическата музика. За негова официална рождена дата се счита записването на песента на Бил Хейли „Rock Around the Clock" през 1954 година, която се превръща в абсолютен хит и събужда невиждан дотогава интерес.

 

В рока се използва водещ вокал, съпроводен от електрически китари, бас китара и барабани. Много от подстиловете му използват клавишни инструменти, като пиано, орган, а от 1970 година насам и електронни синтезатори. Рокът е и особен вид субкултура, защото влияе на модата и различните течения като хипи, пънк, металисти, готи, които са неразривно свързани с определен жанр на рок музиката.

 

 

Класическата рок група се състои от един вокалист, един бас-китарист, един соло –китарист, един ритъм-китарист и един барабанист. Басистът запълва ниските честоти на звука, соло-китаристът избухва в най-върховата точка от завръзката в песента, ритъм-китаристът добавя хармония чрез акорди като фон, а барабанистът поддържа ритъма през цялата продължителност на парчето.

 

Виден представител на рока е Елвис Пресли, наричан Кралят на рокендрола. В края на 1960-те години рок музиката е смесена с фолк музиката за да се получи фолк рок и с джаза за да се получи джаз рок. През 1970-те години рокът е силно повлиян от соул, фънк и латино музиката. По същото време от рока се развиват няколко поджанра, като софт рок, блус рок, хеви метъл, прогресив рок и пънк рок. Новите поджанрове през 1980-те години включват хард рок и алтернатив рок. През 1990-те се появяват грънджът, бритпопът и инди рокът.

 

Както става ясно до тук, рокът е един от двигателите на световната музика и развитието й. Други от най-известните изпълнители са Бийтълс, Джими Хендрикс, Лед цепелин, Дийп пърпъл, Ози Осбърн, Уайт снейк, Рейнбоу, Дженезис, Нирвана, Металика, Дрийм тиътър, Мотли крю и много други. От българските изпълнители едни от най-добрите са ФСБ, Ахат, Ер малък и БТР.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия