Небхеперура Тутанкамон е египетски фараон от 18-а фараонска династия. Той е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Възкачва се на престола на 8-годишна възраст и умира 11 години по-късно.

 

През 1922 година е открита гробницата на Тутанкамон. Оттогава до ден-днешен се правят догадки какво е довело до неговата смърт. Има теории, че е бил убит, че е ухапан от змия, че е страдал от туберкулоза, проказа, анемия, малария и че е станал жертва на инцидент с колесница.

 

Преди учените смятаха, че е починал от силен удар по тила, след това съобщиха, че е по-вероятно смъртта му да е настъпила в следствие на гангрена на левия крак, съчетана с усложнение от малария.

 

 

Според наскоро направени проучвания обаче Тутанкамон е починал от хормонален дисбаланс, получен от епилепсия на темпоралния лоб, пише в. „Дейли мейл“.

 

Заболяването води и до халюцинации на слънчева светлина, които обяснява защо фараоните са били на мнение, че имат религиозни видения. Именно това заболяване е причината Тутанкамон да почине на 19-годишна възраст.

 

Физиката на фараона е доказателство за болестта, смятат учените. Както Тутанкамон, така и неговите предшественици починали млади и са имали фигури на жени.

 

Неговият чичо фараонът Сменхкаре и баща му Ехнатон са имали голям ханш и изявени гърди. Всеки от един от тях е умирал по-млад от предшественика си. Явно заболяването било генетично заложено.

Автор: Ралица Солакова