Поредната хипотеза за смъртта на Тутанкамон

2012-09-13 16:47:00
Поредната хипотеза за смъртта на Тутанкамон
Снимка: Reuters

Небхеперура Тутанкамон е египетски фараон от 18-а фараонска династия. Той е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Възкачва се на престола на 8-годишна възраст и умира 11 години по-късно.

 

През 1922 година е открита гробницата на Тутанкамон. Оттогава до ден-днешен се правят догадки какво е довело до неговата смърт. Има теории, че е бил убит, че е ухапан от змия, че е страдал от туберкулоза, проказа, анемия, малария и че е станал жертва на инцидент с колесница.

 

Преди учените смятаха, че е починал от силен удар по тила, след това съобщиха, че е по-вероятно смъртта му да е настъпила в следствие на гангрена на левия крак, съчетана с усложнение от малария.

 

 

Според наскоро направени проучвания обаче Тутанкамон е починал от хормонален дисбаланс, получен от епилепсия на темпоралния лоб, пише в. „Дейли мейл“.

 

Заболяването води и до халюцинации на слънчева светлина, които обяснява защо фараоните са били на мнение, че имат религиозни видения. Именно това заболяване е причината Тутанкамон да почине на 19-годишна възраст.

 

Физиката на фараона е доказателство за болестта, смятат учените. Както Тутанкамон, така и неговите предшественици починали млади и са имали фигури на жени.

 

Неговият чичо фараонът Сменхкаре и баща му Ехнатон са имали голям ханш и изявени гърди. Всеки от един от тях е умирал по-млад от предшественика си. Явно заболяването било генетично заложено.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
dimitar_ak
преди 11 години

So let it be writtenSo let it be doneI'm sent here by the chosen oneSo let it be writtenSo let it be doneTo kill the first born pharaoh's sonI'm creeping death


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия